Svečano otvorena rekonstruirana ulica Bravadžiluk


20. 5. 2010

 Danas (20.05.2010.godine) je upriličeno svečano otvaranje ulice Bravadžiluk, kojem su, uz brojne ugledne zvanice, prisustvovali gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen i načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić.
Radovi na rekonstrukciji i sanaciji ulice Bravadžiluk počeli su 25.01.2010. godine i urađena kompletna infrastruktura: vodovodne, plinske i telefonske instalacije, uvedena je kablovska TV i internet, urađena oborinska kanalizacija, izvršeno spajanje oluka, postavljeni ivičnjaci, te na kraju izvršeno popločavanje ulice, sa fugiranjem. Rok za završetak ovih radova bio je 75 kalendarskih dana, no Ugovor je naknadno proširen te je izvršeno asfaltiranje sporedne ulice Oprkanj, a ovih dana počinju radovi na popločavanju ul. Mali Bravadžiluk. Radove je izvodila firma „Mibral d.o.o“.

Sredstva za ove radove izdvojio je Grad Sarajevo, a projekat je realizovala Općina Stari Grad. Naime, Grad je izdvojio dio sredstava za popločavanja Baščaršijskog trga. S obzirom na tešku finansijsku situaciju, nije uplaćena kompletna suma potrebna za popločavanje trga, tako da su sredstva, u dogovoru s Gradom, preusmjerena za rekonstrukciju ulice Bravadžiluk. Vrijednost ovog projekta je 319.927,05 KM.
U svom obraćanju prisutnima načelnik Hadžibajrić je istakao:
„U Bravadžiluku je urađena kompletna infrastruktura ; sve instalacije, kanalizacione, vodovodne, plinske, telefonske, oborinske ...i to najsavremenijom tehnologijom. Važnije od samog popločavanja bile su instalacije koje su bile u jako lošem stanju. Osim toga, svi smo svjedoci brojnih rupa i udubljenja koji su ranije bili u Bravadžiluku. Želim pohvaliti izvođače radova, „Mibral d.o.o“ koji su odlično obavili posao i sve završili u roku. Ulica Bravadžiluk postaje najfrekventnija ulica u Općini Stari Grad u kojoj se spremaju najbolji kulinarski specijaliteti i bili smo dužni da je uredimo. Sljedeća ulica koja će se raditi je Sarači, a za kraj nam ostaje Baščaršijski trg ,“.

Svečano presijecanje vrpce, prilikom otvaranja ulice Bravadžiluk, obavili su gradonačelnik Behmen i načelnik Hadžibajrić.
Gradonačelnik Behmen je u svom obraćanju rekao:
„U ovaj projekat smo ušli zajedno sa Općinom Stari Grad koja je bila implementaror i ovom prilikom se zahvaljujem službama Općine koji su domaćinski upravljali sredstvima koje je im je Grad prenio. Bravadžiluk je srce Baščaršije i ovdje nije smjelo biti improvizacija. Sve je urađeno vrhunski i zbog toga ulica sada tako dobro izgleda. Ovim putem se zahvaljujem i vlasnicima objekata koji su sa krajnjim strpljenjem pratili rekonstrukciju njihove ulice, ali i samim građanima koji neko vrijeme nisu mogli prolaziti ulicom nesmetano.“

Po završetku zvaničnog dijela, gradonačelnik Behmen i načelnik Hadžibajrić, sa svojim gostima, smjestili su se u kafe-slastičarnu „Sport“ u pomenutoj ulici, gdje im je u znak zahvalnosti za rekonstrukciju ulice u kojoj uspješno radi dugi niz godina, vlasnik Baftir Fidani uručio prigodne poklone, slike Baščaršije.

Svim gostima i posjetiocima je na kraju podijeljena kafa, šerbe i rahatlokum, a za dobru atmosferu se pobrinuo sazlija Avdo Lemeš.

Otvaranju ulice Bravadžiluk prisustvovali su predsjednica FBiH Borjana Krišto, bivša gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac, predsjedavajući Gradskog vijeća Grada Sarajeva Željko Ler, predsjedavajući Općinskog vijeća Stari Grad Rizah Avdić, vijećnici Gradskog vijeća Sarajeva, vijećnici Općinskog vijeća Stari Grad, pomoćnici načelnika, predstavnici boračkih udruženja i brojni drugi gosti.

 

Pogledajte fotografije....

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630