Održana Svečana sjednica Općinskog vijeća u povodu Dana Općine


18. 5. 2010

 Svečana sjednica Općinskog vijeća Stari Grad, u povodu 02.maja, Dana Općine, održana je danas u velikoj Sali Općine, u prisustvu velikog broja uglednih zvanica. Nakon intoniranja himne BiH, sjednicu je otvorio i prisutne pozdravio predsjedavajući Općinskog vijeća Rizah Avdić koji se u svom obraćanju osvrnuo na historijski značaj 02. maja:
„Drugi maj 1992.godine je historijski datum otpora, kada su građani Starog Grada i Grada Sarajeva, predvođeni pripadnicima MUP-a i Specijalne policije, Teritorijalne odbrane, Patriotske lige, Zelenih beretki i drugim, spriječili prodor agresorskih vojnih i pravojnih formacija u samo srce Sarajeva i BiH. Danas dodjeljujemo priznanja i čast živim, a nezaborav, vječni rahmet i mir poginulim borcima i civilima Starog Grada,“ rekao je predsjedavajući Avdić. Posebno se zahvalio na odzivu premijeru FBiH Mustafi Mujezinoviću, premijeru Kantona Sarajevo Besimu Mehmediću, ministru zdravstva Kantona Sarajevo Mustafi Cuplovu, delegaciji Opštine Budva, te ambasadorima i konzulima Pakistana, Saudijske Arabije, Makedonije, Turske i Češke republike.
Nakon Predsjedavajućeg, prisutne je pozdravio načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić :
„Svima nam je dobro poznat značaj 02.maja 1992.godine. Toga dana se odlučivalo o sudbini Starog Grada, ali i cijelog Sarajeva, i vodile presudne bitke kao što su borba za kasarnu Druge armijske oblasti, odbranu zgrade Predsjedništva, te oslobađanje Predsjednika Predsjedništva BiH, Alije Izetbegovića. Danas, 18 godina kasnije, vodimo bitke za napredak i prosperitet Općine Stari Grad, koja je jedinstvena po tome što u sebi sjedinjuje bogatstvo različitosti kultura i civilizacija koje su na ovim prostorima nastajale i razvijale se stotinama godina,“ riječi su načelnika Hadžibajrića.
Uslijedila je podjela općinskih priznanja:
Općinska povelja sa zlatnim štitom : EDIN RAŠIĆ i HAMID BAHTO
Povelja sa grbom Općine Stari Grad : ASIM MEDIĆ i ASIM SMAJIĆ
PRVI PUT Općinsko vijeće Stari Grad dodijelilo je priznanje ZLATNI SEBILJ :
MUSTAFA SEVINĆ, ŠEMSUDIN DŽEKO i VOJNA MISIJA REPUBLIKE TURSKE
Priznanje POLICAJAC GODINE: SANEL TRNKA
Zahvalnice Općine Stari Grad: TOLGA KARAPIRIN, UMIT AVDŽI, DARKO ĆORIĆ i SANELA JENKINS
U ime svih dobitnika, zahvalio se direktor Turističke zajednice Kantona Sarajevo Šemsudin Džeko koji je ukazao na značaj Starog Grada u razvoju turizma čitavog Grada, pa i države BiH.
U kulturno-zabavnom dijelu programa goste su zabavljali Eldin Huseinbegović, Aid Rifatbegović (autor suvenira „Sarajevska kocka“ i pjesme „Sarajevo, stara čaršija“) i KUD „Baščaršija“, a program su vodili Ljiljana Smailbegović i Tarik Helić.
Nakon sjednice upriličen je koktel u holu velike sale Općine Stari Grad.

 

Pogledajte fotogaleriju...

 

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630