„Sarajevski dani poezije“ u Starom Gradu


13. 5. 2010

 U velikoj sali Općine danas je održano Književno podne s osnovcima Općine Stari Grad – Sarajevo. Riječ je o programu u okviru 49. Sarajevskih dana poezije, u saradnji sa Društvom pisaca BiH. Međunarodna književna manifestacija Sarajevski dani poezije pokrenuta je 1962. godine, u cilju očuvanja i unaprjeđenja književnoestetskih i književnoetičkih standarda pisane riječi u Bosni i Hercegovini. U programu su učestvovali: Ivo Mijo Andrić (BiH ,Hrvatska), Zeynel Beksac (Kosovo), Kemal Coco(BiH), Zlatko Dukić(BiH), Fadila Nura Haver (BiH), Atif Kujundžić (BiH), Bosiljka Pušić (Crna Gora).
Posljednjih godina, Sarajevski dani poezije tradicionalno se održavaju u proljeće, u prvoj polovini mjeseca maja. U prepunoj sali, program su pratili učenici, umjetnici i gosti.

 

 

Skupu se pridružio i obratio načelnik Hadžibajrić, riječima: „Čast nam je i zadovoljstvo što se ova ugledna međunarodna, književna manifestacija danas odvija u Općini Stari Grad. „Sarajevski dani poezije“ okupljaju autore i književne stvaraoce iz BiH, ali i cijelog svijeta i nadamo se da će neki od njih naći inspiraciju za svoja buduća djela upravo ovdje, u Starom Gradu, koji je srce Sarajeva i objedinjuje bogatstvo naše kulture i tradicije. Kao što ova manifestacija poziva na njegovanje i poštivanje književne tradicije, tako i mi u Starom Gradu pozivamo na poštivanje naše kulturne baštine i tradicije i očuvanje svih vrijednosti. Želim Vam ugodno i inspirativno podnevno druženje uz poeziju, u Općini Stari Grad“ .
Urednik i voditelj programa bio je Mirsad Bećirbašić, a muzički program vodio je Senad Bostandžić.
 

 

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630