Podrška nj.e. Eid Mohammed Althakafija, ambasadora Kraljevine Saudijske Arabije u očuvanju kulturno-historijskog naslijeđa Općine Stari Grad Sarajevo.


13. 5. 2010

 Prilikom sadnje lipe u Aleji ambasadora 07.05.2010. godine nj.e. Eid Mohammed Althakafi, ambasador Kraljevine Saudijske Arabije, je u druženju sa načelnikom Općine Stari Grad Ibrahimom Hadžibajrićem i njegovim saradnicima iskazao namjeru Princa Sultana bin Selmana bin Abdul-Aziza, osnivača Fondacije za zaštitu kulturno-historijskog naslijeđa, za očuvanje kulturne baštine Starog Grada. Načelnik Ibrahim Hadžibajrić i stručni savjetnik Alija Ibrović su tom prilikom kandidovali „kuću Hadžišabanovića“ u ulici Očaktanum, koja je 1948. godine proglašena nacionalnim spomenikom, a nedavno, u požaru, skoro potpuno uništena.
Tokom višednevnih razgovora, ambasador Althakafi i Ibrović su u društvu sa direktorom Zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Kantona Sarajevo Munibom Buljinom i bivšim načelnikom Općine Stari Grad i nasljednikom „kuće Hadžišabanovića“ Fehimom Škaljićem, posjetili su ovu spaljenu i ruševnu kuću, izuzetno značajnu u stambenom graditeljstvu ugledne bošnjačke porodice, staru preko dvije stotine godina. „Kuća Hadžišabanovića“ je nekad obilovala veoma dragocjenim namještajem i predmetima raznovrsne izrade i namjene.
Ostvaren je dogovor da direktor Buljina i gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen, sa relevantnom dokumentacijom „kuće Hadžišabanovića“ otputuju u Rijad gdje će se okupiti brojni gradonačelnici svijeta kako bi predstavili svoje gradove. Biće to prilika da se kandiduju projekti za koje će navedena Fondacija izdvojiti određena sredstva. Napominjemo da je Princ Sultan bin Selman bin Abdul-Aziz predsjednik Državnog instituta za turizam i antikvitete, a pored „kuće Hadžišabanovića“ direktor Zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Munib Buljina predstaviće mu i „Hastahanu“, prvu bolnicu u Sarajevu iz osmanskog perioda.

 

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630