Općina Stari Grad predstavljena u Šangaju


11. 5. 2010

Nermina Begović, arhitektica i dizajnerica nakita iz Sarajeva, boravila je u Kini protekle sedmice, a povod za odlazak je Svjetska izlozba EXPO 2010 u Šangaju, gdje se pojavila u više programa. Pobjednik je konkursa u najvećem broju kategorija za izradu suvenira Sekcije BiH za EXPO 2010.,učesnik revijalnog dijela programa „Razglednice starog Sarajeva“ i programski urednik izlozbe „Tradicionalna umjetnost i obrt u Bosni i Hercegovini“, te promotor turisticke ponude Sarajeva i Općine Stari Grad. Uz podršku i pomoć Odsjeka za odnose s javnošću Općine Stari Grad, Nermina je u Šangaju, putem multimedijalnog CD-a „Dobrodošli u Stari Grad“ i pisma dobrodošlice koje je uputio načelnik Ibrahim Hadžibajrić, predstavila našu Općinu sa svim njenim kulturno-historijskim znamenitostima, te bogatstvom kulture i tradicije.
Nermina kaže: “Za Bosnu i Hercegovinu je velika čast da može da bude dio EXPO 2010 u Šangaju, događaja od globalnog značaja, posvećenog boljem životu gradova svijeta. Bosna i Hercegovina će se predstaviti temom 'Cijela zemlja - jedan grad' i paviljonom čiji koncept predstavlja simbiozu pet elemenata: vatre, zemlje, metala, drveta i vode. Osnovna ideja je da kombiniramo energije ovih elemenata i time simbolički predstavimo multikulturalnost naših građana, društva i gradova u BiH.

 



Detalj sa otvaranja
 


Nermina Begović
 

 

O izlozbi govori :”Zadovoljstvo ja bilo formirati izlozbu stvaralastva iz oblasti tradicionalnog zanatstva sa umjetnickim akcentom, a sa podrucja cijele drzave, sto je do sada jedinstven napor. Predstavljeni su radovi 28 autora i udruzenja, mahom akademskih i priznatih velicina u ovoj oblasti. Izlozba će biti postavljena u etapama, tokom ovog mjeseca u cjelini. Trajaće sve do 1. oktobra.
Slijedeći ideju „Cijela država jedan grad“,izložbom „Tradicionalna umjetnost i obrt u Bosni i Hercegovini“, brišu se granice izmedju urbanog i ruralnog,tradicionalnog i modernog,a naglašava se njihova integracija koja stvara neprolaznu ljepotu.
 



ZUB (Zona unaprijeđenog poslovanja-Baščaršija), učesnici izložbe.
 


Master Yin Wen

 

Izložba se sastoji od autorskih djela nastalih na temelju:
Tradicionalnog načina izrade upotrebnih predmeta;
Tradicija porodičnog obrta;
Upotrebi tradicionalnih materijala u slobodnom umjetničkom oblikovanju;
Redizajnu tradicionalnih formi;
Prikazu tradicionalnih upotrebnih predmeta u afirmativnom dizajnu;
Upotrebi modernih grafičkih simbola za prikaz tradicionalnih značajki;
Očuvanju i afirmaciju stvaralaštva proizašlog iz tradicionalnog obrta,pri čemu je posebno naglašeno bogatstvo kulturnog nasljeđa;
Takođe,ovakve izložbe imaju za cilj i da obogate ukupnu turističku ponudu. Izložbu prate i film o starim zanatima i katalog u kojem su predstavljeni autori.
 



Državna delegacija u posjeti BH paviljonu
 


BH paviljon
 

 

UČESNICI IZLOŽBE:
Bosanske Rukotvorine,Humanitarno udruženje”DUGA”,Gračaničko keranje, Kolo srpskih sestara”Majka Jevrosima”, Udruženje žena Bošnjakinja, Ohran Emsedin, Sonja Bikić, Mate Anić, “Mulić Rekord”, Ćamil Metiljević, Amila Smajović, Aida Agić, Ismet Kurt, Malik Ðulić, Nermina Alić, Midhat Bećar, Sakib Baščaušević, Ahmed Kalajdžisalihović, Ešref Efendira, Nermina Begović, Nihad Halvo, Edin Pandur, Radoslav Brzica, Vehab Halilović, Aleksandra Knežević, Amila Efendira, Ramiz Pandur.

Ovo je velika i znacajna prilika za međusobnu razmjenu iskustava i znanja, što će biti postignuto putem izložbi, susreta i foruma koji će se ovdje održavati, te će biti predstavljena kultura, prirodne ljepote i razvoj u gradovima BiH.

 

 

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630