U Starom Gradu otvorena dva dječija igrališta


23. 3. 2017

Mališani iz Starog Grada od danas će moći provoditi vrijeme u igri i zabavi na dva nova, potpuno opremljena dječija igrališta. Na inicijativu građana koji su se uključili u projekat „Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH“ igrališta su izgrađena na Mošćanici i Sedreniku.

Na Mošćanici, kod OŠ „Vrhbosna“, izgrađeno je moderno i opremljeno dječije igralište sa podlogom površine 55m2. Djeci je na raspolaganju tobogan sa drvenom kućicom, ljuljaška sa dvije sjedalice kombinovana sa penjalicom sa ljestvama i mrežom za penjanje, metalna klackalica za dvije osobe, vrtuljak, klupe, a postavljene su i korpe za otpad.

Na ovom igralištu danas je održan i program za najmlađe uz zabavu animatora, face painting, balone, slatkiše, sokove, a načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić, predsjedavajući Općinskog vijeća Jusuf Pušina i njegov zamjenik Irfan Čengić obradovali su ih i loptama za igru. Na igralištu su se danas družili mališani sa Mošćanice, te učenici prvog razreda OŠ“Vrhbosna“ koji su pripremili natpise kojim su se zahvalili za novo igralište.

Na Sedreniku je igralište izgrađeno u ulici Brdovita na broju 18, i ima kombinovanu gumenu i pješčanu podlogu, a površine je 54m2 i isti mobilijar kao i igralište na Mošćanici. I ovaj projekat bio je kandidovan od strane građana, mahom roditelja djece iz ove mjesne zajednice. U planu je zabava i za mališane sa Sedrenika, također uz animatore, face painting i slatkiše, a trebala bi biti organizovana naredne sedmice.

Izgradnja oba igrališta koštala je oko 44.000 KM, od čega su, kroz projekat „Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH“, Vlade Švicarske i Švedske finansirale 34.000 KM, dok je 10.000 KM osigurala Općina Stari Grad.

Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić zahvalio se UNDP-u za izgradnju igrališta, ali i za druge projekte koje su u prošloj godini realizovali. „Dva igrališta su koštala 44.000 KM, a ukupno je u prošloj godini uloženo oko 170.000 KM, uključujući i informatičko opremanje naših šest mjesnih zajednica. Program se nastavlja i u ovoj godini, a UNDP će za projekte na području općine Stari Grad izdvojiti dodatnih 150.000 KM. U dogovoru sa njima, ova sredstva će biti utrošena na poboljšanje infrastrukture u našim mjesnim zajednicama,“ kazao je Hadžibajrić.

„Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH“ je zajednički projekat Vlade Švicarske i Vlade Švedske u vrijednosti od 14,5 miliona KM, a provodi ga Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP). Cilj projekta je povećanje demokratskog i direktnog učešća građana Bosne i Hercegovine u lokalnoj upravi, jačanje odgovornosti općinskih vlasti i poboljšanje infrastrukture i usluga na nivou mjesnih zajednica.

Općina Stari Grad uključila se u ovaj projekat prije godinu dana putem Sektora za lokalni razvoj. Dosad su implementirani brojni projekti: izvršene su edukacije upravljačkih struktura mjesnih zajednica o pisanju projektnih prijedloga, informacionih tehnologija, te socijalne inkluzije, organizovani otvoreni sastanci i dijalozi rukovodstva Općine sa građanima, izgrađena dva dječija igrališta na Mošćanici i na Sedreniku, šest mjesnih zajednica opremljeno je nasavremenijom računarskom opremom,  pokrenute pripreme za opremanje informatičkog kabineta u MZ Kovači, kao i pripreme za opremanje fitnes centra za žene i kućne radinosti na Vratniku.

Majda Ganibegović, voditeljica projekta pri UNDP-u, kazala je da je ovo prvo igralište koje se izgradilo na Mošćanici, te da će ga moći koristiti oko 350-oro djece sa ovog područja.

„ Ovo je jedan lijep projekat koji je došao kao incijativa samih građana mjesne zajednice. Na ovaj način nakon samo godinu dana partnerstva sa Općinom Stari Grad mi imamo priliku vidjeti na koji način građanski glas može da utiče na pozitivne promjene u mjesnoj zajednici,“ kazala je Ganibegović. Dodala je da se istovremeno otvara i dječije igralište na Sedreniku za koje je procjena da će ga koristiti više od 200 djece iz ove mjesne zajednice.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630