Otvoren novi objekat OŠ“Vrhbosna“


27. 2. 2017

Nakon više od dvadeset godina, osnovna škola „Vrhbosna“ ponovo radi u punom kapacitetu i zadovoljava sve potrebe za neometano odvijanje nastavnog procesa za 290 učenika sa Mošćanice. Danas je svečano otvoreni novosagrađeni objekat, tzv Lamela II u OŠ“Vrhbosna“ koji je bio potpuno porušen u ratu. Njegovu izgradnju finansirala je Općina Stari Grad izdvajajući sredstva iz budžeta na godišnjem nivou, a ukupno je uloženo oko 330.000 KM. Kompletna investicija koštala je skoro pola miliona maraka. Federalno ministarstvo obrazovanja izdvojilo je 100.000 KM, a oko 30.000 KM donirala je Turska vojna misija u BiH.

Svečanom otvaranju objekta prisustvovali su načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić sa saradnicima, predsjedavajući Općinskog vijeća Stari Grad Jusuf Pušina sa zamjenicima, premijer Vlade KS Elmedin Konaković i ministar obrazovanja, nauke i mladih u KS Elvir Kazazović.

Načelnik Hadžibajrić je podsjetio da je gradnja ovog objekta trajala osam godina.

„Radovi su se izvodili u etapama posljednjih osam godina, jer Općina nema toliki budžet da odmah izdvoji potrebna sredstva, ali evo uspjeli smo doći do kraja. Nadam se da će se u ovim novim učionicama OŠ „Vrhbosna“ osnovati i produženi boravak za djecu, što bi itekako olakšalo obaveze roditelja,“ kazao je Hadžibajrić. On je dodao da je kompletna škola renovirana, kako unutrašnjost, tako i vanjski dio, te da je rekonstruisana sportska sala i uređen sportski teren uz školu. „Također, upravo je završena izgradnja dječijeg igrališta uz ovu školu, koje ćemo uskoro otvoriti,“kazao je Hadžibajrić.

Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković kazao je da želi u ime Vlade iskazati počast i zahvalnost lokalnoj zajednici što se uključila u ovaj projekat i finansirala izgradnju škole. „Nastavnici i učitelji su najbitniji segment ovog društva jer oni postavljaju temelje za obrazovanje naše djece i zato se zahvaljujem Općini Stari Grad što je to prepoznala i uložila sredstva u izgradnju ove škole. Učenicima želim da kvalitetno provode vrijeme u svojim novim učionicama i budu dobri učenici i dobri ljudi,“ kazao je premijer Konaković.

Direktorica škole Erzumana Fukelj kazala je da je posebno zadovoljstvo otvarati ovakav objekat uoči proslave Dana nezavisnosti države BiH. „Našu školu pohađaju 292 učenika i svi oni su s nestrpljenjem čekali ovaj dan i ulazak u nove učionice. Dosad su učenici boravili u improviziranim kabinetima, što je zasigurno uticalo na kvalitet nastave. Sada su svi kabineti dobili potpuno novi namještaj i urađeni su po najvišim evropskim standardima,“ kazala je direktorica. Posebno se zahvalila bivšem direktoru škole Mirsadu Leli koji je pokrenuo ovaj projekat i bez kojeg, kako je rekla, škola ne bi bila sagrađena. Hadžibajriću, Leli, Službi za obrazovanje, kulturu i sport, te drugim zaslužnim za realizaciju ovog projekta, danas su uručene zahvalnice.

U novom objektu je sedam potpuno opremljenih kabineta za nastavu, te školska biblioteka. Objekat ima 720 m2 korisne površine, a zahvaljujući novoj infrastrukturi promijenjen je i režim nastave, tako da učenici sa Mošćanice sada idu samo u prvu smjenu.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630