Na trgu Oslobođenja-Alija Izetbegović počeo „GASTRO EKO–FEST“


23. 4. 2010

 Na Trgu Oslobođenja-Alija Izetbegović jučer je počeo 3. sarajevski etno festival hrane i muzike Bosne i Hercegovine pod nazivom „GASTRO EKO–FEST“.
Glavni moto ovog festivala hrane i muzike je: „Hrana sa sevdahom“. Cilj ove manifestacije je da se širokom auditorijumu predstavi bogato kulturno nasljeđe i etnička raznolikost Bosne i Hercegovine, prikazujući tradicionalna jela, pića i delicije, muziku, plesove, nošnje i originalne rukotvorine iz cijele Bosne i Hercegovine.
 


Kako ističu organizatori ovog Festa, Općina Stari Grad Sarajevo predstavlja mjesto na kojem se tradicionalno konzumiraju različita jela bosanske i svjetske kuhinje i mjesto vjekovnog susretanja i preplitanja različitih tradicija i kultura. Zbog toga ova općina predstavlja najlogičniji i najadekvatniji prostor za organizaciju sarajevskog etno festivala hrane i muzike Bosne i Hercegovine.
Zvanično otvorenje „GASTRO EKO–FEST-a“ upriličeno je sinoć u Hotelu „Bosnia“, a u ime Načelnika Općine Stari Grad, prisutnima se obratio i pozdravio ih Zlatan Mesić, savjetnik načelnika za finansije. Prilikom otvorenja, KUD „Mladost“ iz Domaljevca su izveli program pod nazivom „Posavina u mom srcu“, a KUD „Hasan Mujezinović“ i Udruženje „Srce Cazina“ program „ Krajiško slatko ćoše“.


Kako je za našu web stranicu, u ime organizatora, izjavila Samira Katica-Arnautović, direktorica ove manifestacije, Festival će trajati do 25.04.2010. godine.
„Ovaj Festival je otvoren simboličnom manifestacijom „Uljepšajmo BiH“ u okviru koje je preko 250 učenika sarajevskih osnovnih škola zasadilo više od 500 sadnica bijelog bora na području Borija. NVO „Dio srca“, koji je jedan od suorganizatora Festivala, na ovaj način želi da podigne svijest o očuvanju okoliša , a naročito na području Borija koje je u proteklom ratu dosta devastirano i nikada do danas nije bilo istinske akcije da mu se vrati uništeni drvni fond,“ izjavila je Samira Katica-Arnautović.
Napomenimo da je jučer na Trgu Oslobođenja –Alija Izetbegović u 14:00 sati, tetka Zilha Šeta, dokazani humanista, vršila prezentaciju bosanskog lonca u tri zemljane posude. Ona je ispekla hljeb od 5 vrsta žitarica u velikoj tepsiji i sve je podijeljeno posjetiteljima „GASTRO EKO–FEST-a“. Također, jučer se predstavilo KUD „Mladost“ iz Domaljevca koji su prikazali turističku ponudu, narodne nošnje, rukotvorine i kulinarske specijaliteta iz tog dijela BiH.
 


U okviru Festivala planirane su i brojne druge prezentacije, kao npr. Dan ćevapčića, a o svemu više saznajte iz izjave Samire Katica-Arnautović. (audio zapis)
 

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630