Otvoren Turističko-informativni punkt u Saračima i predstavljeni Info panoi


21. 4. 2010

 Presijecanjem vrpce svečano je otvoren Turističko-informativni punkt Turističke zajednice Kantona Sarajevo, u ulici Sarači br.58. Riječ je o zajedničkom projektu Općine Stari Grad, koja je ustupila prostor u Saračima, i TZ Kantona Sarajevo koja je renovirala i opremila punkt.
Koliki je značaj otvaranja novog turističkog punkta u Starom Gradu najbolje ilustruju najnoviji statistički podaci o posjeti turista KS u prva tri mjeseca ove godine. Naime, Kanton Sarajevo u periodu januar-mart 2010. godine posjetilo je 35.676 turista iz 92 države svijeta. Prosječno zadržavanje turista bilo je 2 noćenja, a Općina Stari Grad, po broju noćenja, zauzima drugo mjesto u Kantonu Sarajevo.
Svečanu vrpcu presjekli su načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić i predsjednik Turističke zajednice Kantona Sarajevo Midhat Kulo.
 



Govoreći o potrebi otvaranja ovakvog objekta na Baščaršiji, Načelnik je izjavio:
„Otvaranje ovog punkta najavili smo prije nekoliko mjeseci, kada se, u neposrednoj blizini,otvorila poslovnica BH Telecoma. Na prostoru Baščaršije nije postojao ovakav objekat posljednjih 50 godina. Siguran sam da smo ovaj prostor u Saračima iskoristili na adekvatan način i Općinu Stari Grad , a time i Kanton Sarajevo, približili turistima koji dolaze iz cijelog svijeta. Ovdje će turisti dobijati prave informacije na pravom mjestu i smatram da ovakav punkt i treba biti smješten u srcu Baščaršije.“
Sa njegovim riječima složio se i Kulo, dodavši:
„Konačno smo dobili prostor koji je zaista potreban Turističkoj zajednici KS koja je prvi promotor turizma u KS. Mi smo u dosadašnjim prostorima zadovoljavali svoje potrebe i potrebe građana i turista. Međutim, zahvaljujući Načelniku Općine Stari Grad, konačno smo dobili jedan reprezentativan objekat.
Cilj je da, putem propagandnog materijala, pokažemo stranim i domaćim turistima šta sve Kanton Sarajevo nudi, a između ostalog važno je da damo nformacije o smještajnim kapacitetima, te gdje turisti i šta mogu posjetiti, šta je gdje otvoreno, šta se dešava u gradu. To prvi kontakt turista sa gradom, a na ovom mjestu u srcu Baščaršije, u srcu Sarajeva, posjetilac će dobiti najkvalitetnje i najbitnije informacije.“
 


Turističko-informativni punkt će do 01.maja raditi jednokratno, a nakon toga od 08:00 do 21:00 sat.
Otvaranje punkta je samo jedan u nizu brojnih zajedničkih projekata TZKS i Općine Stari Grad. Prilikom otvorenja, predstavljen je i projekat Info panoa koji su postavljeni na 5 lokacija u Starom Gradu. Info panoi su projektovani kao prepoznatljiv detalj koji ima za cilj da turistima služi kao pokazatelj u pogledu informisanja i pruži orjentaciju ka karakterističnim mjestima u Starom Gradu. 


Alija Ibrović, koji stoji ispred tima koji je ralizovao projekat Info panoa je rekao:
„Centralni info pano nalazi se na Baščaršiji i na njemu su 44 kulturno-historijska objekta uz prateće fotografije i kratke tekstove na bosanskom, engleskom, njemačkom i turskom jeziku. Ostali panoi, koji čine cjelinu slogana „1001 starogradski biser“ su manjih dimenzija i nalaze se: iza Katedrale, u parku kod Muzeja Jevreja, kod Latinske ćuprije i kod Šeher-ćehajine ćuprije. Ovo je tek početak projekta, jer su panoi dvostrani i sadržaj jedne strane će se povremeno mijenjati kako bi opravdali naziv „1001 starogradski biser“.
 


 

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630