Na Trgu Oslobođenja-Alija Izetbegović i ove godine se održavaju tradicionalni sajmovi zdrave prehrane, čaja, ljekovitog bilja i pčelarstva


16. 4. 2010

U organizaciji Ekološke nevladine organizacije Dio srca i uz podršku Općine Stari Grad, u Sarajevu će se i ove godine, na Trgu Oslobođenja-Alija Izetbegović, održati tradicionalni sajmovi zdrave prehrane, čaja, ljekovitog bilja i pčelarstva.
Tako će se 3. Gastro-Eko fest održati od 22. do 25. aprila, 8. Tea-Fest - Festival čaja i ljekovitog bilja od 02. do 06. juna, a 8. Bee-fest - Sajam pčelarstva i pčelarske opreme od 01. do 05. septembra ove godine. Ovi sajmovi su autorski zaštićeni i registrirani projekti i već se tradicionalno održavaju u formi open-air manifestacija kao najefektnijeg vida podizanja svijesti i skretanja pažnje javnosti na prirodne i tradicionalne vrijednosti Bosne i Hercegovine i potrebe za zaštitom sveukupne biološke raznovrsnosti koju nam pruža priroda. To je naročito značajno naglasati u ovoj 2010. godini, koja je proglašena Međunarodnom godinom biološke različitosti.

U okviru 3. Gastro-Eko Festa, koji se održava pod sloganom „Hrana sa sevdahom“ organizatori najavljuju niz edukativnih predavanja, prezentacija, te interesantnih kulturno-zabavnih i gastronomskih događaja. Tokom sajma održaće se manifestacije kao što su: „Šta sadrži i kako se spravlja Bosanski lonac“ na kojoj će se predstaviti najbolji bh kulinarski virtouzi koji će pored savremenih dostignuća u oblasti kulinarstva praktično demonstrirati spravljanje tradicionalnih bosanskih jela, zatim Dan ćevapčića – gdje će najbolji sarajevski ćevabdžije govoriti o tradiciji u ovom poslu, zatim “Sevdisanje na sokacima” – prikaz OŠ Hamdija Kreševljaković o načinu udvaranja I prosidbe u davnim vremenima.

Na 8. Međunarodnom festivalu čaja i ljekovitog bilja TEA-FEST predstaviće se mali i srednji proizvođači ljekovitih čajeva, trava, ljekovitih preparata i drugi proizvoda na bazi ljekovitig bilja. Organizatori će dodijeliti tradicionalna priznanja “Ljekoviti bosanski cvijet”, nagradu „Sadik Sadiković“, kao i nagrade za aktivan pristup očuvanju životne okoline, te proglasiti ljekovitu biljku godine.

Tokom 8. Bee-festa, Sajma pčelarstva i pčelarske opreme Dani pčelarstva Sarajevo 2010, odvijaće se već prepoznatljivi sadržaji kao što je izbor za "Miss meda", predstavljanje opreme za pčelarstvo i pčelarske literatura, prodajna izložba, takmičenje za nakvalitetniji med i druge pčelinje proizvode i preparate na bazi meda, te dodijela titule "Med medova". Isto tako, organizatori najavljuju bogate edukativne sadržaje iz oblasti zaštite zdravlja pčela i unapređenja sektora pčelarstva uz učešće najeminentijih eksperata iz regiona u ovoj oblasti. Poseban sadržaj sajma čini nagradni konkurs za dječije literarne i likovne radove na temu „Med je cool“.

 

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630