Ukradena klupa ispred „Osmangazi-Bursa sebilja“


12. 4. 2010

Prošle sedmice postavljene su tri klupe ispred „Osmangazi-Bursa sebilja“ koji se nalazi na trgu između ulica Bistrik i Isa bega Ishakovića bb.
Prijateljska općina Osmangazi iz Burse (Republika Turska) donirala je klupe koje su, početkom februara ove godine, postavljene u haremu Čaršijske džamije, a preostali dio donacije planiran za postavljanje kod „Osmangazi-Bursa sebilja“. Radove je izvela firma „Sarajtaš“, a klupe su postavljene i ankerisane u betonsku podlogu.
Nažalost, prethodne noći, jedna od ovih klupa je ukradena i iščupana iz betonske podloge od strane nepoznatih vandala. Iako je uskoro trebalo da počne uređenje zelene površine oko sebilja, čime bi izgled ove javne česme bio upotpunjen, a građani i brojni turisti uživali u njenoj ljepoti, nažalost ona je oskrnavljena ovim činom. Inače, na klupama je jasno napisano da su one poklon općine Osmangazi, tako da ih je lako prepoznati, ukoliko ne budu prefarbane.
Podsjećamo, „Osmangazi-Bursa sebilj“ je javna česma koju je našem gradu poklonila općina Osmangazi iz turske pokrajine Bursa. Svečanom otvorenju (13.11.2009.godine) prisustvovala je i delegacija općine Osmangazi predvođena načelnikom općine Mustafom Dindarom.

Na sebilju dominira drvo kao materijal, a forma je u vidu latica ruže. U centralnom dijelu se nalazi česma, a na platou oko sebilja postavljene su klupe. Sebilj je urađen u orijentalnom stilu, a korišteni su prirodni materijali.
Izgradnjom javne česme „Osmangazi–Bursa sebilj“ Sarajevo je bogatije za još jedno atraktivno mjesto koje će turisti sa zadovoljstvom posjećivati, a za Općinu Stari Grad je to još jedan biser u našoj kulturno-historijskoj baštini.


 


 

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630