Prijem za učesnike „Škole lokalne demokratije u zemljama zapadnog Balkana“ u Općini Stari Grad


22. 3. 2010

Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić i sekretar organa državne uprave Diana Salihbegović, ugostili su učesnike „Škole lokalne demokratije u zemljama zapadnog Balkana“ koju je organizovalo Vijeće Evrope, od 19-21.03.2010. godine u Sarajevu.
Škola okuplja 38 učesnika iz zemalja: BiH, Srbija, Crna Gora, Makedonija, Albanija, Hrvatska, Kosovo. Dvodnevni program, se odvijao u hotelu „Hollywood“, a sadržavao je poređenje i definisanje zadataka i obaveza rukovodilaca i uprave organa, kreiranje strateških i akcionih planova, itd.
 


Polaznicima škole obratio se načelnik Hadžibajrić koji je prenio svoja iskustva u radu Općine, te odgovorio na brojna pitanja gostiju.
„Današnji skup je zamišljen kao razmjena iskustava po pitanju lokalne samouprave u zemljama iz kojih gosti dolaze i kod nas. U suštini, svi mi imamo iste probleme, a to su: na koji način se finansiramo, tj. obezbjeđujemo budžet, da li nam pomažu i druge strukture/nivoi vlasti, ljudski resursi, administracija i poboljšanje njene strukture i sl,“ rekao je Hadžibajrić.

Esad Mavrić, sekretar ureda Vijeća Evrope u Sarajevu istakao je da je projekat „Škole lokalne demokratije u zemljama zapadnog Balkana“ počeo prije nekoliko godina i odvija se u 16 zemalja Evrope. Ovo je drugi seminar u okviru ovogodišnje škole, a do kraja godine će se održati još 4 slična okupljanja. Također, biće organizovano i jedno okupljanje u Strazburu, tzv ljetna škola demokratije. Polaznici ove škole su uglavnom načelnici općina iz regiona, koji, prema riječima Mavrića, ne prisustvuju seminaru da bi učili o stvarima koje ne znaju, već da raspravljaju o sličnim problemima koje dijele, a koji se tiču lokalne samouprave.

Na kraju susreta, za goste je upriličen prijem u holu velike sale Općine Stari Grad.

 

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630