Budžet Općine Stari Grad za narednu godinu 16.153.000 KM


22. 12. 2015

Općinsko Vijeće Stari Grad Sarajevo na 35. sjednici jednoglasno je usvojilo Prijedlog budžeta Općine Stari Grad Sarajevo za 2016. godinu, u iznosu od 16.153.000 KM. Također, Općina je preuzela obavezu da pripremi i novi dokument, tzv.“Budžet za građane“ u kome će u drugačijoj
formi prezentovati građanima usvojeni budžet i upoznati ih sa aktivnostima, projektima i
izdvajanjima kojima se direktno utiče na ispunjavanje njihovih potreba i zahtjeva. Na taj
način će svi zainteresovani subjekti dobiti jednostavniju i transparentniju informaciju o
projektima i programima općinskog budžeta za 2016 godinu. Prethodno su vijećnici, većinom glasova, usvojili rebalans budžeta za 2015. godinu.

Načelnik Hadžibajrić predstavio Program rada za 2016. godinu


Načelnik Općine Ibrahim Hadžibajrić predstavio je Program rada za 2016. godinu kojim su definisani osnovni pravci djelovanja načelnika, odnosno lokalne izvršne vlasti u narednoj godini. Govoreći o planiranim projektima, Hadžibajrić je skrenuo pažnju vijećnicima da će u narednoj godini odlučivati na koji način će biti utrošena sredstva u iznosu od cca 3,7 miliona KM, ostvarena prodajom poslovnih prostora Velefarmaciji.
Poznato je da je Općina Stari Grad Sarajevo preduzela aktivnosti na realizaciji kreditnog
zaduženja kod Saudijskog fonda za razvoj. Međutim, konačan ishod ovih aktivnosti je još uvijek
neizvjestan. S obzirom na to, načelnik Hadžibajrić je predložio da se projekti realizuju vlastitim sredstvima. “Ostvareni prihod od 3,7 miliona KM možemo usmjeriti na izgradnju sportske dvorane u OŠ 'Edhem Mulabdić', nadziđivanje objekta Doma zdravlja Stari Grad Sarajevo i utopljavanje zgrade Općine Stari Grad Sarajevo. Ili, ova sredstva možemo iskoristiti za početak izgradnje podzemne garaže na lokalitetu ulice Avdage Šahinagića, s tim da bismo se morali

kreditno zadužiti za dodatnih dva miliona KM, jer vrijednost garaža je oko šest miliona,” pojasnio je Hadžibajrić. Dodao je još i da bi se od garaža godišnje ostvarivala dobit od 850.000 KM, te bi eventualni kredit bio isplaćen za 4-5 godina. Program rada načelnika Vijeće je primilo k znanju, dok je Nacrt programa rada Općinskog vijeća za 2016. godinu usvojen i upućen u javnu raspravu u trajanju od 15 dana.

Općinsko vijeće Stari Grad jednoglasno je usvojilo Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama odluke o privremenom korištenju javnih površina, kako bi se spriječilo narušavanje izgleda “historijskog gradskog područja - Sarajevska čaršija”, proglašenog nacionalnim spomenikom.
Izmjenom odluke predviđeno je da se javne površine ispred poslovnih prostora za izlaganje i
prodaju robe na Baščaršiji mogu koristiti samo u promjeru 70 cm od poslovnog prostora. Ovakvim rješenjem spriječiće se izlaganje robe na prostor namijenjen pješačkom prolazu, a ujedno neće se narušavati izgled Baščaršije.
Na današnjoj sjednici vijećnici su imali priliku testirati uređaje za elektronsko glasanje, te je najavljena mogućnost instaliranja ove opreme tokom naredne godine.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630