Prodajom poslovnih prostora prihod od 3,7 miliona KM


01. 12. 2015

Općinsko vijeće Stari Grad usvojilo je na 34. sjednici zahtjev Hotela “Europa” za kupovinu prostora, po pravu preče kupnje, u ulici Kundurdžiluk broj 2. Radi se o dijelovima zgrade Hotela “Astra”: podrum, prizemlje i dijelovi prostora na prvom i drugom spratu zgrade, u ukupnoj površini od 610,80 m2. Na pomenutom objektu, Općina Stari Grad je uknjižena sa 1/3 dijela, kao nosilac prava raspolaganja, a “Velefarmacija” sa 2/3 dijela, no ranije je Hotel “Europa” otkupio 2/3 dijela “Velefarmacije” i uknjižio se kao vlasnik istih. Prodajom ovih prostora Hotelu “Europa”, Općina Stari Grad Sarajevo će ostvariti prihod od 3.753.360 KM. Vijećnici su na sjednici predlagali usvajanje zaključka kojim bi se ova sredstva usmjerila na realizaciju nekog konkretnog projekta, kao što je izgradnja podzemnih garaža u ulici Šahinagića. Međutim, ovaj projekat je kandidovan za kreditna sredstva od strane Saudijskog fonda za razvoj, te se od toga odustalo. Na kraju rasprave zaključeno je da do sljedeće sjednice nadležne službe pripreme spisak prijedloga o utrošku sredstava od ove prodaje i konkretne projekte o kojima bi se vijeće izjašnjavalo.
Na sjednici je usvojen i Prijedlog odluke o zakupu stanova Općine Stari Grad jer se donošenjem Zakona o zakupu stana, koji bliže reguliše problematiku davanja stanova u zakup, ukazala potreba da se donese Odluka o zakupu stana na lokalnom nivou. Prema riječima Lejle Cerić, pomoćnice načelnika za za imovinsko-pravne, geodetske poslove-katastar i stambene poslove, ova odluka tretira stanove koji se mogu dodjeljivati u zakup licima, vrijeme trajanja zakupa, način davanja stana u zakup, definisanje ugovora itd. “Zakonom je regulisano da lica koja nisu otkupila stanove u vremenskom roku u kojem je to bilo predviđeno, moraju uzeti te stanove u zakup i taj zakup traje određeno vrijeme, a to je tri godine,” pojasnila je Cerić. Navela je primjer stanova koji su pod restitucijom i dok se čeka na donošenje Zakona o restituciji, takvi stanovi se mogu dati u zakup. Tako je i sa stanovima koji su devastirani, a eventualni zakupac bi pristao na sanaciju uz priznavanje troškova. “Dakle, Odlukom se reguliše način kako da se stanovi koji su nekad bili prazni dodijele licima koja će ih koristiti,” kazala je Cerić.

Jednoglasno su usvojeni prijedlozi odluka o prodaji poslovnih prostora, te o postavljanju firmi, reklama i drugih sadržaja na građevinama i fasadama i uređenju fasada na području općine Stari Grad.
Odlukom o prodaji poslovnih prostora propisani su uslovi i način prodaje poslovnih prosotra u vlasništvu Općine, sukladno Pravilniku o postupku javnog konkursa za raspolaganje nekretninama u vlasništvu Federacije BiH, Kantona, Općina i Gradova.Takođe, regulisan je i način prodaje poslovnih prostora po pravu preče kupnje, na onim poslovnim prostorima gdje je Općina uknjižena kao suvlasnik u idealnom dijelu zajedno sa drugim fizičkim i pravnim licima u zemljišno knjižnom uredu Općinskog suda u Sarajevu.
Usvojen je i Nacrt odluke o dodjeli u zakup poslovnih zgrada i poslovnih prostora Općine Stari Grad i rasporedu poslovnih djelatnosti na području općine Stari Grad i upućen u javnu raspravu. Nakon što je izglasano rješenje o razrješenju dužnosti općinskog pravobranioca (zbog odlaska u penziju), usvojen je prijedlog o imenovanju Rešada Jusupovića na mjesto vršioca dužnosti pravobranioca Općine Stari Grad. Na 34. sjednici Općinskog vijeća Stari Grad usvojen je prijedlog zaključka o prihvatanju Sporazuma o prijateljstvu i saradnji između Općine Stari Grad Sarajevo i Općine Olovo.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630