U školi na Hridu nastavljen program inkluzije


17. 11. 2015

 
 

Program inkluzije osoba sa invaliditetom kroz kulturne i sportske sadržaje nastavljen je u Osnovnoj školi „Šejh Muhamed ef. Hadžijamaković“.
Projekat predviđa seriju predavanja za sve učenike četvrtih razreda sa područja Starog Grada. Prvo predavanje o podizanju svijesti o problemu "Bijelog štapa" održano je učenicima četvrtih razreda Osnovne škole "Vrhbosna", a nakon toga u školama „Hamdija Kreševljaković“ i „Saburina“.
Učenicima četvrtih razreda sa Hrida jučer je održano edukativno predavanje o problemima s kojima se svakodnevno susreću osobe sa ovom vrstom invaliditeta, te o podizanju svijesti o problemu "Bijelog štapa".
Predavanje su održali Senija Okić, profesorica historije i predsjednica Saveza slijepih Kantona Sarajevo; Kenan Kudus, šahista i predsjednik Sportskog društva slijepih Kantona Sarajevo i Zoran Ðukić, selektor BH kuglaške reprezentacije slijepih.
Govorili su im o načinu kako se slijepe osobe snalaze u svakodnevnom životu i određenim situacijama, te kako slijepa osoba, kroz aktivno bavljenje različitim sportskim disciplinama podiže svoju psihološku stabilnost, kako sport pomaže unaprjeđenju sociološke uravnoteženosti i fizičke osposobljenosti slijepih osoba.

Kako su nam kazali iz Službe za obrazovanje, kulturu i sport Općine, jedan od primarnih ciljeva ovog projekta je da se kroz direktnu interakciju sa učenicima razbijaju predrasude o osobama sa invaliditetom, da se podigne svijest i odgovornost u odnosu na ukupne probleme „bijelog štapa“. Cilj je da se mladi ljudi ohrabre kada se nađu u situaciji da mogu pružiti pomoć slijepoj osobi, paraplegičaru i sl.

„Impresivan je bio doček u Školi, interesovanje djece, oduševljenje prezentacijom i količina empatije prema gostima. Zahvaljujemo se puno rukovodstvu Škole na dobrodošlici i podršci prilikom prezentacije“, ističu iz Službe.

Dodali su kako će projekt biti nastavljen organizovanjem predavanja u Osnovnoj školi „Edhem Mulabdić“ u ponedjeljak (23. novembra, 2015. godine).

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630