Delegacija Općine na obilježavanju Dana grada Makarska


26. 10. 2015

Gradonačelniku Biliću uručena slika s motivom Sebilja

Općina Stari Grad Sarajevo i Grad Makarska vezani su pobratimskim odnosima od maja ove godine, kada je prilikom proslave Dana Općine Stari Grad potpisan Sporazum o saradnji Starog Grada i Makarske. Sporazum potiče građane i rukovodstvo ovih lokalnih zajednica na međusobnu saradnju, uzajamne posjete, razmjenu učenika kroz sportske, kulturne i zabavne sadržaje, a svakako i međusobne posjete prilikom obilježavanja značajnih datuma. Tim povodom, delegacija Općine Stari Grad boravila je u posjeti Gradu Makarska i prisustvovala sadržajima u okviru obilježavanja Dana grada. Delegaciju je primio gradonačelnik Makarske Tonći Bilić i predsjedavajuća Gradskog vijeća Jagoda Martić. Položeno je cvijeće i odata počast Makaranima palim u NOB-u, na Spomeniku revolucije, nakon čega je održana Svečana sjednica Gradskog vijeća, uz prisustvo brojnih uglednih gostiju. Sjednicu je vodila predsjedavajuća Martić, a prisutnima se obratio i gradonačelnik Bilić istakavši najznačajnije projekte koji su u protekloj godini realizovani u Makarskoj, i čestitavši svim građanima ovaj značajni datum.

Sa svečane sjednice


“Svi mi smo ponosni na taj slavni datum u našoj povijesti kada je 24. listopada 1865. godine hrvatski jezik u makarskom Općinskom vijeću postao službeni u govoru i pismu, a talijanski kao službeni jezik otišao u povijest,” kazao je između ostalog, gradonačelnik Bilić.
Centralni dio proslave održan je u subotu na gradskoj rivi, te navečer na Kačićevu trgu uz klapu Rišpet i Slavonske lole.

Na Spomeniku revolucije


Ibrahim Hadžibajrić, načelnik Općine Stari Grad i Vedran Dodik, predsjedavajući Općinskog vijeća Stari Grad, koji su predvodili delegaciju, uručili su domaćinima poklone, tradicionalni suvenir Starog Grada, “Sarajevsku kocku”, kao i umjetničku sliku sa motivom Sebilja.
Proslavi Dana grada Makarska prisustvovale su i druge delegacije pobratimskih gradova: Budve, Maribora, Vukovara i dr.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630