I Općina Kepez želi investirati u Stari Grad


28. 8. 2015

 Delegacija Unije mediteranskih općina iz Republike Turske, predvođena predsjednikom Hakanom Tutuncu, posjetila je danas Općinu Stari Grad gdje ih je primio načelnik Ibrahim Hadžibajrić. Hakan Tutundžu načelnik je Općine Kepez u Antaliji sa kojom je Općina Stari Grad potpisala Sporazum o bratimljenju još 2009. godine, što je bio razlog više za današnju posjetu. U desetočlanoj delegaciji bili su i načelnici turskih općina Burdur, Kumrudža i Kečibornu.
Unija mediteranskih općina ima ukupno 58 općina u svom članstvu, a delegacija od 40 članova boravi u posjeti Bosni i Hercegovini gdje ostvaruju kontakte sa drugim općinama i institucijama u cilju budućih investiranja i saradnje. U delegaciji su načelnici 24 turske općine.

Načelnik Tutuncu je izrazio žaljenje što saradnja sa Općinom Stari Grad prethodnih godina nije bila na još višem nivou i obećao da će se to promijeniti. Tokom susreta razgovaralo se o razvoju Starog Grada u prethodnim godinama i brojnim investiranjima iz Republike Turske. Načelnik Hadžibajrić je istakao dobru saradnju sa općinom Osman Gazi koja sufinansira rekonstrukciju Baščaršijskog trga, Općinom Selcuklu koja je sagradila Balkanski mavlevijsko-istraživački centar, gradom Bursa koji je sagradio Bakr-babinu džamiju, te Općinom Silivri koja sufinansira sanaciju osnovne škole “Saburina”.
On je istakao da Općina Stari Grad, po pitanju investiranja, sada akcenat stavlja na sanacije školskih zgrada, s obzirom da ova općina ima najstarije objekte osnovnih škola u Kantonu Sarajevo.”Naše škole su stare od 80 do 120 godine i došlo je vrijeme za njihovu sanaciju,” kazao je Hadžibajrić.
U tom smislu, načelnik Tutundžu izrazio je spremnost za sufinansiranje projekata sanacije škola, te najavio da će odmah po povratku u Kepez razmotriti tu mogućnost sa svojim saradnicima.
“Razmotrit ćemo da iz naših budžetskih sredstava koja su namijenjena za podršku pobratimskim općinama finansiramo obnovu škola ili džamija u Starom Gradu,” kazao je Tutuncu.
Izraženo je zadovoljstvo zbog današnjeg susreta i najavljena jača saradnja u budućnosti.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630