Utvrđen Nacrt odluke o prodaji poslovnih prostora


28. 7. 2015

Općinsko vijeće Stari Grad utvrdilo je na 30. redovnoj sjednici, održanoj 27. jula, Nacrt Odluke o prodaji poslovnih prostora i uputilo ga u javnu raspravu koja će trajati 45 dana. Pravni osnov za donošenje ove odluke je Zakon o stvarnim pravima Federacije BiH. Donošenjem istog, stvorila se potreba da se podzakonskim aktom reguliraju odredbe koje se tiču raspolaganja nekretninama u vlasništvu Općine Stari Grad, a odnose se na članove zakona koji reguliraju pravo preče kupnje i započete postupke po starim propisima. Subjekti koji mogu učestvovati u javnoj raspravi su Općinsko vijeće, radna tijela, političke stranke/klubovi, udruženja obrtnika/privrednika i drugi, a svi prijedlozi i sugestije moraju se dostaviti u pismenoj formi Službi za imovinsko-pravne, geodetske poslove, katastar i stambene poslove. Na istoj sjednici usvojen je i Prijedlog odluke o dopunama odluke o dodjeli u zakup poslovnih zgrada i poslovnih prostora Općine Stari Grad Sarajevo koja je razmatrana po hitnom postupku.
Općinsko vijeće je jučer stavilo van snage Odluku o kupovini vozila Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu za potrebe prevoza pacijenata oboljelih od karcinoma, usvojenu na 25. sjednici, održanoj u januaru ove godine, te odobrilo nabavku vozila za potrebe Općine Stari Grad Sarajevo u iznosu od 25.000 KM. Također, Vijeće je usvojilo Odluku da Općina Stari Grad Sarajevo donira Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevo svoje vozilo marke “Škoda Roomstar” za potrebe prevoza pacijenata oboljelih od karcinoma.
Usvojen je Prijedlog zaključka o usvajanju lokalnog akcionog plana za unaprjeđenje položaja readmisiranih povratnika u Općinu Stari Grad Sarajevo, 2015-2018. godina, te Prijedlog rješenja o izmjeni rješenja o imenovanju komisije za provođenje javnog nadmetanja za dodjelu gradskog-građevinskog zemljišta.
Vijeće je prihvatilo informacije o dokumentu okvirnog budžeta za period 2016/2018. godina, o vršenju inspekcijskog nadzora u oblasti urbanizma i građenja i o provođenju Odluke o načinu odabira projekata NVO-a po LOD metodologiji.

Nisu usvojeni: Izvještaj o realizaciji budžeta Općine Stari Grad za prvih šest mjeseci ove godine, Prijedlog odluke o korištenju sredstava ostvarenih prodajom poslovnih prostora, te određeni prijedlozi odluka iz oblasti neposredne dodjele poslovnih prostora.
Općinsko vijeće jučer je razmatralo i Prijedlog zaključka po zahtjevu za izmjenu naziva ulice Abadžin put. Usvojen je zaključak da se zadužuje Kolegij Općinskog vijeća Stari Grad da sa Službom za investicije, komunalne i inspekcijske poslove, Sektorom za poslove mjesnih zajednica i Komisijom za obrazovanje, kulturu i kulturno-historijsko naslijeđe pripremi i Općinskom vijeću prezentira normativni akt kojim će biti regulisan postupak izmjene i davanja naziva ulicama, trgovima itd. Podnosilac zahtjeva će potom biti obaviješten o usvajanju pomenutog akta, te će u skladu sa njegovim odredbama moći podnijeti novi zahtjev za izmjenu naziva ulice. Ovome se pristupilo zbog sve većeg broja zahtjeva za izmjenu naziva ulica, a nepostojanja normativnog akta kojim se taj postupak definiše.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630