Kasarna „Jajce“


26. 2. 2010

U povodu novinarskih upita vezanih za status kasarne „Jajce“, te interesovanja javnosti za ovaj objekat, iz Službe za stambene poslove Općine Stari Grad, dobili smo saopćenje koje donosimo u nastavku...
Kasarna «Jajce» je sagrađena na k.č. 51 i 52, zk ul. 55, mahala XCIII površine 8.812 m2. Kao nosilac prava raspolaganja na istoj je uknjižen državni sekretarijat za poslove narodne odbrane FNRJ, a u «C» listu je zabilježeno da su nekretnine upisane u Registar spomenika kulture zbog svoje istorijske važnosti.
Dakle, radi se o nekretnini u državnom vlasništvu, a ista leži teritorijalno na području Općine Stari Grad. Moramo napomenuti da je objekat «Jajce» kasarne devastiran i da je ta devastacija svakim danom veća i veća.
Objekat »Jajce» kasarna svojom atraktivnošću, nakon gubitka vojne namjene, iako je i ruševan, itekako je interesantan za investitore kojih je bilo nekoliko, a među njima i arapski investitor.
Imajući ovo u vidu, Načelnik Općine je pokrenuo postupak ustupanja objekta Općini. U vezi s tim, poslano je nekoliko pisama Vladi Federacije - Služba za zajedničke poslove Vlade FBiH, zatraženo mišljenje Komisije za zaštitu spomenika BiH, i sve ostalo što je potrebno što bi se omogućilo da se ovaj objekat zaštiti od daljeg propadanja, a dobije svoju namjenu sukladno sadašnjim tržišnim uvjetima, obezbjeđenje potrebne saobraćajnice i objekat stavi u funkciju.
Za budućnost «Jajce» kasarne je bitno da se ista da na korištenje Općini Stari Grad kao jedinici lokalne samouprave, koja će u skladu sa svojim ingerencijama, a putem zainteresiranih investitora, naći najbolji način da se riješi status ovog objekta, isti zaštiti kao dobro graditeljskog nasljeđa i stavi u privrednu funkciju, prevashodno kao hotelski kompleks, prema raspoloživoj važećoj planskoj regulativi.
 

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630