Promovirana „Sarajevska kocka“, zvanični suvenir Starog Grada


25. 2. 2010

Zvanični suvenir Općine Stari Grad, „Sarajevska kocka“, predstavljen je danas javnosti kroz video prezentaciju upriličenu za medije i vijećnike Općinskog vijeća.
Iako će zvučati nevjerovatno Stari Grad nikada nije imao svoj zvanični suvenir. Upravo zbog toga Općina Stari Grad raspisala je u junu 2009. godine nagradni konkurs za izradu suvenira ove Općine. Prema propozicijama, suvenir je trebao biti odraz tradicije i kulture, historijske i materijalne baštine Starog Grada. Stručna komisija u sastavu: Munib Buljina, Irfan Hozo, Salim Obralić, Mehmedalija H. Huremović, Ismet Hadžić, Nina Knežević, Mufid Hadžić i Diana Salihbegović, od 100 pristiglih radova izabrala je 11 koji su ušli u uži krug. Nakon toga, rad umjetnika Aida Rifatbegovića pod nazivom „Sarajevska kocka“ proglašen je najboljim i osvojio je nagradu u iznosu od 5.000,00 KM.
 


Inspirisan raznolikošću arhitekture, šarenilom kulture i tradicije, te duhom Starog Grada, autor Aid Rifatbegović počeo je svoju ideju razvijati od kocke, jednog od najčešćih motiva koje susrećemo u ovoj Općini. Kocka, kvadrat, kvadar provlači se kroz sve sfere života u Starom Gradu: ona je tlocrtna osnova većine objekata, kockama je popločan veliki dio Starog Grada.....svaki će Vas dobar domaćin u Starom Gradu ponuditi kahvom, kockom šećera i rahat lokumom.

„Kao dijete imao sam jedan san. Sanjao sam o Sarajevu. Kada sam bio treći razred osnovne škole, trebalo je da se iz Brčkog preselimo u Sarajevo, ali to se nije desilo i Sarajevo je i dalje ostao moj san. Nemam riječi da izrazim zadovoljstvo što je baš moj rad izabran za suvenir Starog Grada i što ću na taj način ostvariti svoj san i ostaviti trag u gradu u kojem danas živim i radim. Imao sam vrlo složen zadatak: obuhvatiti jednim radom sve ono što Stari Grad posjeduje i čime se može dičiti u cijelom svijetu. Ja sam napravio tri rada i svi su ušli u uži izbor na ovom konkursu što me čini posebno sretnim i ponosnim,“ istakao je autor koji je, uz suvenir, napisao i pjesmu posvećenu Starom Gradu i poklonio je Općini. Na sjednici Općinskog vijeća, Rifatbegović je simbolično uručio „zlatni“ CD sa pjesmom „Sarajevo, Stari Grad“ načelniku Hadžibajriću.
 


„Sarajevska kocka“, kao forma suvenira, dosad je neviđena na ovim prostorima i potiče na igru, uz neobičan faktor iznenađenja kada se otvori.
Četiri su najvažnija elementa u ovom suveniru: Sarajevska katedrala, Begova džamija, Stara pravoslavna crkva i Jevrejska sinagoga.
Kupola je jedan od veoma čestih elemenata koji se susreću na Čaršiji: kupola na Sebilju, Brusa bezistanu.... i kao takva zaslužuje svoje mjesto u „Sarajevskoj kocki“.
Pobrojani elementi u kocki okruženi su različitim oblicima koji predstavljaju starogradske zanate, te asociraju na krovove brojnih zanatskih radnji na Baščaršiji.


„Mi smo jedan od rijetkih gradova koji se može pohvaliti tolikim različitostima kulture, tradicije i religija, a nismo to dosad znali prepoznati i uobličiti u suvenir. Mnogi evropski gradovi poput Pariza ili Beča imaju manji broj znamenitosti, ali su ih iskoristili bolje nego mi. Idejom Aida Rifatbegovića sve ono što se nalazi na prostoru od 500 kvadrata objedinjeno je u ovom suveniru. U svom radu autor je predstavio sublimaciju 4 različite kulture, tradicije i religije, te sve ostalo što je karakteristično za Stari Grad, ali i samo Sarajevo. Smatram da je „Sarajevska kocka“ kao suvenir jako interesantan i imaće velikog odjeka, kako u Općini Stari Grad, tako i šire,“ riječi su načelnika Hadžibajrića.

Kocka je izgrađena od četri vrste drveta: orah, bukva, hrast i jasen. Svojim šarenilom i toplinom daju vjeran prikaz Starog Grada na tako maloj površini. Stilizovane građevine, šarenilo kulture i tradicije nikada dosad nisu bili smješteni u ovako malim dimenzijama u formi suvenira. Stoga, ne čude riječi autora da mu je pobjeda bila važna, ali ne zbog novca, nego zbog ideje. Različite forme i oblici drveta savršeno se uklapaju u „Sarajevsku kocku“, jednako kao što se različite kulture, religije i tradicija savršeno uklapaju u sklad i harmoniju Starog Grada.
 

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630