Podijeljene košnice pčelarima u Starom Gradu


28. 5. 2015

Na sportskom igralištu Iza gaja danas je izvršena podjela košnica za pčele koje je, u okviru projekta 'Razvoj pčelarstva na području Općine Stari Grad', dobilo 48 pčelara. Projekat je, s ciljem stimulisanja pčelarske proizvodnje, provela općinska Služba za privredu, a opremu je dobilo 40 pčelara sa iskustvom u pčelarenju i osam početnika. Podijeljeno je 167 košnica bez pčela, koje su proizvedene privrednom društvu za zapošljavanje osoba sa invaliditetom Euro-Maxline d.o.o.
 

Društvo se, između ostalog bavi proizvodnjom i distribucijom opreme za pčelarstvo, proizvodnjom prihrane za pčele, distribucijom sitne pčelarske opreme i dr, a Općina je angažujući ih u ovom projektu, željela podržati rad ove kategorije stanovništva. Budžet koji je obezbijeđen za realizaciju ovog projekta je 10.000 KM.
Općina Stari Grad je, putem Službe za privredu, raspisala javni poziv za dodjelu pčelarske opreme, a svi prijavljeni morali su zadovoljiti određene kriterije: da žive i imaju košnice sa pčelarskim društvima na teritoriji Starog Grada, kao i potrebnu vodu na za bavljenje pčelarstvom, da su zakonski vlasnici zemljišta koje koriste i drugo. Osim toga, morali su ispuniti i posebne uslove: da poljoprivredno gazdinstvo sa košnicama pčela nije u blizini glavne saobraćajnice, da imaju prinos po košnici najmanje 5 kg, da poljoprivredno gazdinstvo koje tek počinje sa pčelarenjem ima u blizini voćnjak potreban za prinos meda i vodu za pčele i drugo.
Po završetku javnog poziva, sačinjena je komisija koja je izvršila obilazak svih prijavljenih domaćinstava i sačinila foto dokumentaciju uz zapisnik, nakon čega je izvršen odabir korisnika koji ispunjavaju sve uslove i kojima je dodijeljena oprema.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630