Bratimili se Stari Grad i Makarska


04. 5. 2015

U ime svih građanki i građana grada Makarska i Općine Stari Grad Sarajevo, u duhu iskrenog prijateljstva, gradsko vijeće Makarske i Općinsko vijeće Stari Grad Sarajevo, odlučili su započeto prijateljstvo formalizirati u prijateljstvo i saradnju...

Ovo su riječi kojima počinje Sporazum o prijateljstvu i saradnji koji su danas potpisali Općina Stari Grad Sarajevo i Grad Makarska, odnosno načelnik Ibrahim Hadžibajrić i gradonačelnik Tonći Bilić. Ideja je nastala prilikom njihovog boravka u Budvi prošle godine, sa kojom su i Stari Grad i Makarska vezani pobratimskim vezama. Nakon što su gradsko i općinsko vijeće usvojili odluke o potpisivanju sporazuma, taj čin je danas i formalno obavljen, a u povodu Dana Općine Stari Grad.
Naglasivši da Sarajlije tradicionalno ljetuju u Makarskoj i da je Makarska tokom ljeta „Sarajevo u malom“, Hadžibajrić je istakao da se nada kako će ovim sporazumom još više pojačati međusobne veze, a također putem Makarske i uvezati sa drugim općinama u Republici Hrvatskoj.
„ Namjera nam je da pokušamo zajedno pristupiti ISPA fondovima, te tim sredstvima pokušamo olakšati tešku ekonomsku situaciju u Sarajevu, BiH, a i našoj općini,“ kazao je Hadžibajrić.


Istakavši da su i ranije postojali kontakti i ideje o bratimljenju Makarske i Starog Grada, ali nije izražena ovolika spremnost, predsjedavajući Općinskog vijeća Vedran Dodik je kazao da mu je drago što je sporazum danas potpisan.
„Nadam se da će naše prijateljstvo dugo trajati i da će s vremenom biti sve bolje,“ kazao je Dodik.
„Ja bih kazao da je ovo formalizacija jedne višedesetljećne saradnje, a kada to kažem smatram da je suradnja između naših građana postojala i prije agresije, te se ta suradnja nastavila i tokom 90 godina, kada Makarska nije bila razrušena kao nepokoreno Sarajevo, ali je primila dosta izbjeglica u svoje domove,“ kazao je prilikom potpisivanja gradonačelnik Makarske Tonći Bilić.
On je dodao da saradnja neće biti samo na kulturnom i sportskom polju, već da se treba proširiti i na privredu, jer Makarska i Stari Grad moraju razvijati zajedničke ekonomske odnose, pogotovo ako se ima na umu da je naša zemlja nakorak prema ulasku u EU.
„Mi smo to prošli, i pokušat ćemo vam pomoći koliko možemo da biste mogli izbjeći probleme koje smo mi imali,“ kazao je Bilić.
Potpisivanju Sporazuma o prijateljstvu i saradnji Makarske i Starog Grada prisustvovao je i ambasador Republike Hrvatske u BiH, nj.e. Ivan del Vechio, koji je također izrazio spremnost Hrvatske da svojim iskustvom pomogne BiH da što prije uđe u EU.
„Hrvatska želi BIH kao stabilnu, samostalnu i evropski orijentiranu državu, i želi vas što prije vidjeti u EU. Vi znate da mi vrlo snažno radimo na tome, i na bazi hrvatske inicijative otvoren je cijeli ovaj novi pristup za BIH,“ rekao je del Vechio.
Govoreći o Sporazumu o saradnji istakao je zadovoljstvo zbog njegovog potpisivanja, te najavio ozbiljnu saradnju između ove dvije jedinice, ali nije želio prije vremena govori o tome.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630