Delegacija Općine Seldžuk u posjeti Starom Gradu


21. 1. 2015

Delegacija najstarije turske općine u Konyi, Općine Seldžuk na čelu s načelnikom Ugurom Ibrahimom Altayem danas (21. januara) je posjetila Općinu Stari Grad Sarajevo.
Osmočlanu delegaciju Općine Seldžuk dočekao je Ibrahim Hadžibajrić, načelnik Općine Stari Grad. S obzirom da je Općina Stari Grad sa Općinom Seldžuk potpisala Sporazum o bratimljenju u augustu, 2011. godine, tokom današnje posjete bilo je govora o daljoj saradnji i o budućim zajedničkim projektima.
Da ova saradnja nije ostala samo slovo na papiru dokazuje i izgradnja Balkansko-mevlevijskog istraživačkog centra u aprilu, 2013. godine na površini od 400 metara kvadratnih u naselju Kovači. Njegovu gradnju je sa oko 1,2 miliona KM finansirala Općina Seldžuk.
Današnjem sastanku prisustvovao je i direktor Zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Kantona Sarajevo, Munib Buljina koji je zajedno sa načelnikom Hadžibajrićem predlagao projekte koji bi bili potrebni Starom Gradu, a vezani su za tradiciju i historiju. Mišljenja su da je neophodna realizacija projekta osvjetljenja Balkansko-mevlevijskog istraživačkog centra na Kovačima i Careve džamije. Načelnik je istakao kako nije zadovoljan ni sadašnjim osvjetljenjem Baščaršije, te da je već budžetom za 2015. godinu predložio izradu projekta kompletnog osvjetljenja Baščaršije. Buljina je predložio i obilazak Buzadžijine džamije u Logavinoj s obzirom da imaju gotov projekat obnove i vraćanja kupolica na džamiju koje su srušene prije 50-ak godina. Dogovoreno je da se što prije prikupe projekti, da bi se u što skorije vrijeme moglo krenuti u njihovu realizaciju.
Zahvalivši se na gostoprimstvu Altay je kazao da najbolju saradnju od svih pobratimskih općina ima sa Općinom Stari Grad. “Ponosan sam što smo za kratko vrijeme realizovali veoma značajne projekte i sretan sam što i dalje možemo davati doprinos u razvoju Starog Grada”, istakao je Altay.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630