OŠ “Vrhbosna” bi mogla biti izgrađena do kraja godine


19. 1. 2015

Općina Stari Grad će izdvojiti 35.000 KM za nastavak radova na izgradnji školske zgrade OŠ”Vrhbosna”, dijela koji je potpuno porušen u ratu i čija je izgradnja počela prije četiri godine. Ovim sredstvima bit će finansirani radovi na postavljanju fasade, a ukoliko bi nadležno ministarstvo Kantona Sarajevo obezbijedilo preostala sredstva, objekat bi mogao biti završen krajem ove ili početkom sljedeće godine.
Gradnja objekta Lamela II OŠ”Vrhbosna” počela je prije četiri godine i Općina Stari Grad do sada je obezbijedila oko 50% sredstava potrebnih za gradnju. Procijenjena vrijednost projekta je oko 400.000 KM.
Sporazum o međusobnim pravima i obavezama pri realizaciji projekta utopljavanja, odnosno izvođenja zanatskih radova postavljanja fasade na Lameli II objekta škole, potpisali su danas načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić i direktor OŠ”Vrhbosna” Mirsad Lelo.
“Uključili smo se u ovaj projekat prije četiri godine i počeli od temelja. Prošle godine objekat je stavljen pod krov, postavljena je vanjska stolarija i urađeno unutarnje malterisanje. Preostali su finalni radovi, a Općina će sa 35.000 KM finansirati postavljanje fasade. Nadležno ministarstvo Vlade Kantona Sarajevo se do sada nije finansijski uključivalo u ovaj projekat, pa ćemo im se ove godine obratiti takvim zahtjevom, jer ukoliko bi bili u mogućnosti da izdvoje sredstva, škola bi mogla biti stavljena u funkciju krajem ove, ili početkom sljedeće godine,” kazao je načelnik Ibrahim Hadžibajrić.
Direktor škole izrazio je zahvalnost Općini i načelniku Hadžibajriću za podršku koju su pružali prethodne četiri godine i istakao da će izdvojenim sredstvima biti završeni fasadni radovi, dok će zanatski biti nastavljeni prispijećem preostalih sredstava i eventualnim uključivanjem nadležnog ministarstva.
“Na našem području se grade nova naselja i svake godine se povećava broj učenika, a trenutno radimo u polovini školske zgrade, pa smo poprilično skučeni prostorom. Izgradnjom drugog dijela školske zgrade dobili bismo komforan prostor i radili bi u jednoj smjeni, kako predviđaju pedagoški standardi,” kazao je Lelo.
Projekat finansiranja radova bit će realizovan putem Službe za obrazovanje, kulturu, sport i lokalni razvoj, a sredstva će biti iskorištena za nabavku, dopremu i ugradnju materijala za obradu fasadnih zidova, stiropora sa dvokomponentnim ljepilom i armiranom mrežicom, te postavljanje završnog fasadnog sloja sa bojom. Radovi bi trebali početi nakon što uprava škole izvrši proceduru izbora najpovoljnijeg ponuđača.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630