Nusuf Palarva sa Zmajevca dobio motokultivator


17. 11. 2014

Nusuf Palarva, stanovnik starogradskog naselja Zmajevac, u okviru projekta "Socio-ekonomskog osnaživanja žrtava mina" dobio je motokultivator.
Donaciju je obezbijedila organizacija Arbeiter-Samariter-Bund Deutschland (ASB), koja provodi projekat ''Socio-ekonomsko osnaživanje žrtava mina i njihovih porodica kroz poslovnu obuku i stvaranje mogućnosti za zapošljavanje'', a Općina je finansijski učestvovala sa 20 odsto.
Kako nam je rečeno iz Službe za socijalnu zaštitu Općine, iz Starog Grada su na pomenuti projekat aplicirale samo dvije osobe, iako su pozive uputili na 43 adrese žrtava mina. Nusuf Palarva je jedini stanovnik Starog Grada koji je dobio donaciju prilikom podjele upriličene prošlog mjeseca, ali je najavljeno da će i drugi aplikant dobiti donaciju sljedeće godine.
Posjetili smo Nusufa Palarvu i njegovu suprugu Ramizu koji su nam kazali da će im donirani motokultivator mnogo olakšati obradu zemlje, na kojoj uzgajaju povrće za vlastite potrebe i za prodaju. S obzirom da je Nusuf 1995. godine krenuvši u sječu drva stao na minu i ostao bez noge, a 2004. godine ostao bez posla, kaže da nije puno razmišljao i da je odmah sa suprugom počeo sa proizvodnjom povrća i voća, te prodaje istog na “svojoj” tezgi na pijaci Markale. “

Jako smo zahvalni svima koji su nam pomogli i donirali ovaj motokultivator. Ovo će nam dobro doći, jer smo da sada morali plaćati obradu zemlje, a sada ćemo to moći sami uraditi”, kazali su supružnici Palarva.
Ovaj projekat značajan je za ekonomsko osnaživanje žrtava mina i njihovu inkluziju u društvu, a korisnik donacije pokazao je da uprkos invalidnosti, svojim vlastitim radom osigurava egzistenciju svoje porodice.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630