Predstavnici Općine Stari Grad i Mustafa Demir, pomoćnik federalnog ministra sporta posjetili školu skijanja na Igmanu


28. 1. 2010

Općina Stari Grad i Skijaški klub „Širokača“ i ove godine su organizovali školu skijanja na Igmanu za učenike svih osnovnih škola sa područja općine, koji su slabijeg imovinskog stanja. Škola se odvijala u dvije smjene. Prva smjena trajala je od 18-22.01.2010. godine, a druga, koja je počela 25.01. završava u petak, 29.01.2010. godine.
 


Iako je tokom prve smjene bilo manje snijega na Igmanu, situacija se znatno poboljšala tokom druge smjene, tako da su svi polaznici škole skijanja savladali osnove i uspješno završili obuku. Predstavnici Općine Stari Grad: Senad Musić, pomoćnik načelnika za obrazovanje, kulturu i sport i Mensud Handžić, viši referent za sport, posjetili su danas polaznike škole i bili prijatno iznenađeni njihovim uspjehom. Tokom posjete pridružio im se i Mustafa Demir, pomoćnik federalnog ministra za sport koji se također družio sa djecom na stazi.
Prema riječima Mensuda Handžića, Općina već tradicionalno organizuje školu skijanja u saradnji sa Skijaškim klubom „Širokača“ i ta saradnja se do sada pokazala izuzetno uspješnom. Ove godine školom skijanja obuhvaćeno 200 djece kojima je obezbijeđeno sve potrebno.
„Djeci je osiguran prijevoz, hrana, ljekarski nadzor, kvalifikovani instruktori, a nijedno dijete nije vraćeno iz škole, bez obzira da li se nalazilo na spisku,“ rekao je Handžić.

Iz razgovora sa Samirom Hurem, jednom od četiri instruktora skijanja Skijaškog kluba „Širokača“ koji rade sa ovom djecom, saznali smo da je sve proteklo prema planu i da su sva djeca naučila skijati.
 


„Najmlađi polaznik škole ima 6 godina i zove se Tarik. On je mnogo naučio i sada već samostalno skija. Iako su sva djeca bili početnici, savladali su osnove i sada mogu sa roditeljima na skijanje na Igman ili Bjelašnicu. S obzirom da sam radila u mnogim skijaškim školama, pa i u Sportskoj gimnaziji, moram reći da je odnos Skijaškog kluba „Širokača“ prema djeci daleko najbolji. Vrlo su posvećeni djeci, fleksibilni i tolerantni, tako da djeca mogu skijati kada žele, ali i odmarati se i ugrijati ako ne žele biti na snijegu. Obezbjeđen im je prijevoz na planinu, doručak i sendviči po njihovoj želji, čaj, a brinemo se i za njihovu opremu koja se čuva ovdje na Igmanu. Kompletna organizacija i briga o djeci, sa četiri instruktora koji su profesori sporta i pedagozi, je mnogo bolja nego u drugim školama,“ riječi su instruktorice Hurem.
Zadovoljstvo je izrazio i pomoćnik federalnog ministra za sport Mustafa Demir koji je rekao :
“Oduševljen sam jer je konačno naša mladost došla „na svoje“ i kao ljubitelji skijanja u prilici su da uživaju u svim ljepotama Igmana i Bjelašnice. Moram izraziti veliku zahvalnost Općini Stari Grad i Skijaškom klubu „Širokača“ koji dugi niz godina ulažu napore da popularišu skijanje među mladima. Siguran sam da će ovo biti dobra osnova za buduće uspješne skijaše i ljubitelje prirode.“
Više fotografija polaznika škole skijanja na Igmanu možete pogledati ovdje...
 

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630