Načelnik Hadžibajrić i ministar Kešo obišli Osnovne škole „Sedrenik“ i „Vrhbosna“


22. 1. 2010

Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić i Ministar obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo Safet Kešo obišli su danas Osnovne škole „Sedrenik“ i „Vrhbosna“.
Izgradnja OŠ „Sedrenik“, čiji su investitori Općina Stari Grad i Kanton Sarajevo, je obustavljena zbog nedostatka sredstava koji iznose cca 750.000,00 KM, bez vanjskog uređenja.
 

OŠ "Sedrenik"


U OŠ „Vrhbosna“ najveći problem trenutno predstavlja fiskulturna sala gdje je usljed poplava oštećena podloga i potrebno je izdvojiti oko 70.000,00 KM za njenu sanaciju.
Dojmovi ministra Keše nakon posjeta ovim školama su pozitivni. Ističe da su primijetili sve što je dobro u školama i istovremeno prepoznali dio svoje zadaće, jer, biće dosta posla za Ministarstvo i Općinu u narednom periodu.
 

OŠ "Vrhbosna"


„Moji utisci su izrazito pozitivni kada je u pitanju OŠ „Sedrenik“, i mislim da ćemo građanima već od septembra ponuditi jedan reprezentativan objekat sa 6 izuzetno kvalitetnih učionica, 3 ljetne-vanjske učionice, zbornicom, magacinom i svim pratećim sadržajima uz ove osnovne. Fiskulturna sala u ovoj školi će zasigurno biti najbolja na teritoriji općine Stari Grad, ako ne i u cijelom Kantonu. Biće to jedan izuzetno dobar školski objekat“, riječi su ministra Keše.

Upitan da li to znači da će se iznaći potrebna sredstva za nastavak radova, ministar je odgovorio:
„ Moj je stav da se sredstva moraju naći. Bila bi grehota i sramota ne naći sredstva za završetak gradnje škole koja je već došla u ovu fazu. Svaka školska godina u nekom novom objektu počinje 01. septembra, ili prvog ponedjeljka u septembru, što znači, ako ne završimo školu u narednim mjesecima, moraćemo čekati do septembra 2011. godine. Ne želim ni zamišljati takvu mogućnost.“

Govoreći o OŠ „Vrhbosna“, ministar je izrazio zadovoljstvo pozitivnim promjenama koje je zatekao i na tome je čestitao direktoru i uposlenicima.
„Ovdje postoji realna potreba da se postojeći kapaciteti prošire i osigura prostor za produženi boravak djece. Međutim, osnovni problem škole u ovom trenutku je potreba da se sanira podloga u fiskulturnoj sali. Postoji obostrana spremnost Općine i Ministarstva da se hitno interveniše u granicama naših kapaciteta i da se taj problem riješi do početka nastave u drugom polugodištu,“ rekao je ministar.
 


Zadovoljstvo posjetom izrazio je i načelnik Hadžibajrić koji je mišljenja da će Općina u saradnji sa Ministarstvom nauke i obrazovanja u narednom vremenskom periodu obezbijediti potrebna sredstva.
„Moramo hitno reagovati po pitanju sanacije fiskulturne sale. Prema našim procjenama za te svrhe nam je potrebno oko 70.000,00 KM. Što se tiče OŠ „Sedrenik“, očekujemo pomoć Ministarstva obrazovanja kako bi se radovi nastavili i da djeca u septembru uđu u novu školu sretna i zadovoljna,“ riječi su načelnika Hadžibajrića.
 

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630