Rješenje o uklanjanju ruševnog objekta u ulici Velika Berkuša br.5


22. 1. 2010

Načelnik Općine, putem Službe za urbanizam Općine Stari Grad Sarajevo, rješavajući po službenoj dužnosti u predmetu uklanjanja građevine u ulici Velika Berkuša br.5,donio je Rješenje kojim se utvrđuje da stambeni objekat u pomenutoj ulici, zbog fizičke dotrajalosti, elementarnih nepogoda i većih oštećenja ne može dalje služiti svojoj namjeni i kao takav predstavlja opasnost po život i zdravlje ljudi, okolne građevine i saobraćaj.
 


Suvlasnicima ovog objekta naređuje se uklanjanje građevine u ulici Velika Berkuša broj 5, a ukoliko oni ne izvrše pomenute radove, uklanjanje građevine izvršiće Općina Stari Grad Sarajevo, a troškove će snositi lica kojima se uklanjanje nalaže.

Suvlasnici stambenog objekta u ulici Velika Berkuša broj 5 su:

1. Vražo Aiša rođ.Trbonja sa dijelom 1/9.
2. Trbonja Meho sa dijelom 1/9
3. Lukovac Sedika rođ. Avdić sa dijelom 1/3
4. Čengić Avdo sa dijelom 1/15
5. Čengić Miralem sa dijelom 1/15
6. Čengić Meho sa dijelom 2/15
7. Čengić Rasema rođ. Avdić sa dijelom 1/15
8. Limo Šefika rođ. Trbonja sa dijelom 1/9

 

U ulici Velika Berkuša broj 5, nalazi se stambeni objekat starije gradnje, zidan od ćerpića u kombinaciji sa punom opekom, spratnosti: suteren, visoko prizemlje i sprat. Na objektu su prisutna značajna oštećenja, deformisana krovna konstrukcija, otpadaju dijelovi pokrova strehe na ulicu, kao i dijelovi zabatnog zida prema ulici u susjednom objektu u ulici Velika Berkuša 3A. Također je prisutna deformacija zida na dijelu visokog prizemlja, tako da, uzevši sve u obzir, objekat predstavlja realnu opasnost po živote ljudi, susjedne objekte i saobraćaj. Objekat nije naseljen, niti se može koristiti za stanovanje.
 


Na licu mjesta ovoga jutra bila je novinarska ekipa TVSA koji su razgovarali sa Azrom Kurtagić-Hasković, pomoćnikom načelnika za inspekcijske poslove.
U razgovoru sa novinarkom, gospođa Kurtagić-Hasković je pojasnila kako su vremenske neprilike uzrokovale urušavanja i oštećenja nekoliko ruševnih objekata u Starom Gradu, ali je Općina shvatila da mora hitno regovati i učiniti sve što je u njenoj mogućnosti da se zaštite životi i zdravlje stanovnika.
 


„Služba za inspekcijske poslove izašla je na teren i uočila sve nedostatke ovog objekta, nakon čega smo naložili Službi za urbanizam da se pokrene postupak za ruševnost objekta. Rješenjem koje je doneseno nalaže se vlasnicima da sruše ovaj objekat, a ukoliko oni to ne učine objekat će srušiti Općina putem Službe za Civilnu zaštitu, a troškove će snositi vlasnici. Ukoliko neki od vlasnika nisu među živima, troškovima za njihov dio će se, putem našeg Pravobranilaštva, opteretiti grunt. Moram naglasiti da je, po Zakonu o prostornom uređenju, vlasnik objekta odgovoran ukoliko dođe do rušenja i nastradaju susjedi, drugi objekti ili saobraćaj,“ rekla je Azra Kurtagić-Hasković
 

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630