Kad se velike ruke slože, sve se može


27. 5. 2014

 U vremenu u kojem živimo malo je svijetlih primjera zajednica koje dišu kao jedno i gotovo savršeno funkcionišu. Nažalost, mnogo su češći primjeri nesloge i nemogućnosti postizanja dogovora oko naizgled banalnih stvari kao što je izgradnja puta kroz nečiju avliju i postavljanje stuba javne rasvjete ispred neke kuće. Ipak, stanovnici ulice Nova Baruthana kao da prkose svim ovim primjerima i odišu slogom i razumijevanjem. Koliko god to zvučalo nevjerovatno, ova mala zajednica koju čine 44 domaćinstva nikad, ili vrlo rijetko, traži pomoć od drugih i sve probleme rješavaju sami. Zato smo odlučili da pišemo o njima.

U starogradskoj Mjesnoj zajednici Mošćanica, u ulici Nova Baruthana (osnovni krak) žive 44 porodice, a kada je počela gradnja kuća nedaleko od kasarne Faletići, prije 12 godina, bilo ih je svega nekoliko. Kako je naselje raslo, stanovnici su sve više imali potrebu za izgradnjom puta, komunalne infrastrukture, javne rasvjete i drugog. Prema riječima Refika Dugića, koji u ulici Nova Baruthana živi od 2005. godine, na njegov prijedlog osnovan je Inicijalni odbor ulice Nova Baruthana sačinjen od pet članova zaduženih za prikupljanje sredstava, planiranje i realizaciju projekata u ulici, te evidenciju o svakom utrošenom pfeningu.
“Kada smo osnovali Odbor, otvorili smo račun u banci i od 2006. godine uveli obavezu da svako domaćinstvo mjesečno izdvaja po deset konvertibilnih maraka za razvoj naselja koje se odmah uplaćuju na račun,” kaže Dugić i pojašnjava kako se sredstva troše.
“Ukoliko se radi o radovima koji su u iznosu do 500 KM Odbor može sam donijeti odluku o plaćanju, ali samo ako svih pet članova Odbora potpiše i odobri plaćanje. Ukoliko troškovi iznose samo jednu marku više, sastaju se svi mještani ulice i glasa se o tome. Odluka se donosi natpolovičnom većinom”, objašnjava ovaj sistem Dugić koji je donedavno obavljao funkciju predsjednika Odbora, ali je sada došlo vrijeme za rotaciju, pa je mjesto prepustio drugom stanovniku ulice.
Ovakav način rada Inicijativnog odbora veoma brzo je pokazao prve rezultate. Prvi projekat koji su realizovali u ulici bilo je proširenje puta. Posebno su ponosni što je njihov put između kuća, koji je bio širine četiri metra, u vremenu kada se komšije svađaju oko svakog centimetra, proširen na šest metara i ulica je široka i prostrana. Nedugo nakon toga, svojim sredstvima su izgradili makadamski put dužine 600 metara.

 

Prema procjenama, za projekte realizovane u ulici Nova Baruthana od 2002. godine do danas, mještani su zajedno uložili oko 35.000 KM.
Tim sredstvima su finansirali izgradnju 450 metara kanala za oborinske vode, a vjeruju da ih je upravo to spasilo od mogućnosti poplava koje su nedavno zahvatile i našu općinu. Kako kaže Dugić:”Da nismo imali kanal, možda danas ne bi imali ni naselje.”
Osim toga, 2012. godine su mještani sami finansirali postavljanje dijela javne rasvjete u ulici, dok je drugu polovinu finansirala Općina Stari Grad. Prepoznavši želju ovih ljudi da sami urede svoju ulicu, Općina Stari Grad im je izlazila u susret koliko god je to bilo moguće. Ovih dana Općina je donirala cijevi za rekonstrukciju kanalizacione mreže. Naime, vrijedni mještani ulice Nova baruthana kreću u novi pohod i nakon što sami iskopaju kanale počet će postavljanje kanalizacionih cijevi. Postavit će 402 metra kanalizacionih cijevi i šest šahtova koje im je Općina obezbijedila. Mještani procjenjuju da će ih ovaj projekat koštati oko 13.000 KM koje su sami prikupili, a završit će ga za 90 dana.
Pitanje koje se samo po sebi nameće je kako je ova mala zajednica tako složna. Odgovor leži u odgovornom i transparentnom radu Inicijativnog odbora ulice Nova Baruthana. Naime, stanovnicima se svakog mjeseca na kućna vrata dostavlja izvještaj o svim utrošenim sredstvima i svako ima pravo ukoliko primijeti neku nejasnoću ili neregularnost postaviti pitanje Inicijativnom odboru i razriješiti dilemu. Osim toga, ulica ima i svoj facebook profil (Nova Baruthana) na kojem se objavljuju svi podaci i fotografije svih projekata i radova koji se izvode u ulici.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630