Civilna zaštita Općine Stari Grad vikend provela na terenu


11. 1. 2010

Na osnovu dojave Operativnog centra Kantona Sarajevo, proteklog vikenda održan je hitan sastanak općinskog štaba Civilne zaštite u cilju sagledavanja stanja na teritoriji općine Stari Grad nastalog usljed obilnih padavina. Pripadnici Civilne zaštite bili su na terenu tokom cijelog vikenda kako bi izašli u susret građanima i spriječili najgore. Dvije najkritičnije lokacije su u MZ Vratnik i MZ Sumbuluša. U MZ Vratnik u ulici Nafije Sarajlić br. 7 nalazi se ruševni objekat koji je u izuzetno lošem stanju, a koji se, usljed padavina i loših vremenskih prilika, jednim dijelom urušio na na ulicu, te je glavna saobraćajnica zatrpana. Odlučeno je da pripadnici DVD Vratnik očiste lokaciju, što bi trebalo biti završeno u toku dana.
 

Ul. Nafije Sarajlić, MZ "Vratnik"


U MZ Sumbuluša, u ulici Saburina broj 19, došlo je do ponovnog urušavanja ruševnog objekta. Na ulicu je urušen čerpić i drugi materijal što predstavlja opasnost po prolaznike. Urušeni materijal će biti uklonjen u toku dana.
 

Ul. Saburina, MZ  "Sumbuluša"


S obzirom da su padavine proteklih dana bile intenzivne, strahovalo se od izljevanja Mošćanice čiji je vodostaj bio izuzetno visok, te je gotovo preplavio most na Faletićima. Ipak, do toga nije došlo, a situacija na terenu danas ukazuje na smanjivanje nivoa Mišćanice, kao i Miljacke. Najveći problem sada predstavljaju klizišta koja se počinju aktivirati. Civilna zaštita je jutros dobila dojavu građana o aktiviranju klizišta u ulici Hladivode, a ovakvi i slični slučajevi se mogu očekivati i narednih dana.
U MZ Toka-Džeka, u ulici Velika Berkuša br.5 došlo je do obrušavanja stare, napuštene kuće, čiji je vanjski nosivi zid u izuzetno lošem stanju i prijeti urušavanjem na dvije susjedne kuće, čime su ljudski životi u neposrednoj opasnosti. Nadležnoj općinskoj službi je naloženo da hitno reaguje i donese rješenje o uklanjanju objekta.
 

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630