Počelo uklanjanje objekata na lokalitetu gdje će se graditi „Kvadrant 12“


29. 12. 2009

Jedan od aktuelnih infrastrukturnih projekata Općine Stari Grad je „Kvadrant 12“. Kvadrant 12 (sada poznat kao "Ceker pijaca") je budući poslovni objekat u vlasništvu Općine Stari Grad koji se nalazi između ulice Mula Mustafe Bašeskije i Dženetića čikme.
Zamišljen je kao interpolacija između dvije postojeće zgrade, a na tom prostoru se još uvijek nalaze privremeni objekti koji su u fazi rješavanja. Za objekat je izdata urbanistička saglasnost, izrađen glavni projekat objekta i glavni projekat obezbjeđenja građevinske jame. Da bi projekat bio nastavljen, potrebno je uraditi elaborat geomehaničkih istraživanja sa preporukama da bi se izvršila kontrola statike postojećih zgrada , te da bi se izvršila kontrola statičkog računa jame. Da bi se postojećim zgradama moglo pristupiti, potrebna je evakuacija objekata na lokalitetu, te se pristupilo sklapanju sporazuma o izmještanju sa korisnicima. Prvi sporazum sklopljen je sa Sarajevskom pivarom koji su se obavezali da će izmjestiti objekat koji koriste do 31.12.2009. godine, a uvidom u stanje na terenu uvjerili smo se da je izmještanje već počelo.
 

 

Podsjećamo, „Kvadrant 12“ će imati suteren, međuetažu, prizemlje, dvije etaže i potkrovlje, a konstrukcijski će pratiti fasade okolnih objekata kako bi se uklopio u ambijent Starog Grada. Kvadratura objekta je oko 2000 m2, a predviđen je i manji parking iz dijela ulice Dženetića čikma. Unutar Kvadranta će biti poslovni prostori različitih struktura i veličina. Projekat je radio arhitekta Nedim Hadžiabdić, a veći dio prostora biće iskorišten za prodajni prostor : supermarket sa skladištem i podrumom, servisnim dijelovima itd.

Investitor ovog projekta je Općina Stari Grad, a objekat će se graditi sredstvima koja su prikupljena na osnovu prodaje poslovnih prostora koji se odvijaju prema važećoj općinskoj odluci. Sredstva od prodaje tih prostora uplaćuju se na poseban račun i biće iskorištena za gradnju Kvadranta 12. Procjenjuje se da je vrijednost ovog projekta između 2,5 i 3 miliona maraka, a rok trajanja gradnje zavisiće upravo od prikupljenih sredstava.
 

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630