Poziv na stručni skup


21. 12. 2009

Radni sastanak će se održati dana, 28.12.2009. godine ( u ponedjeljak) u sali Općine Stari Grad Sarajevo, sa početkom u 10,00 sati.

U dosadašnjem radu općinskih komisija prilikom pregleda poslovnih prostora za obavljanje trgovinske i ugostiteljske djelatnosti, pojavili su se određeni problemi, a vezano za dosljednu primjenu zakonskih i podzakonskih akata u ovoj oblasti, sa jedne strane i stvarnog stanja na terenu, sa druge strane.

Zakonom o trgovini ("Službene novine Federacije BiH", broj 64/04) i Zakonom o ugostiteljskoj djelatnosti ("Službene novine Federacije BiH", broj 32/09), te pratećim pravilnicima o tehničkim uvjetima za obavljanje ovih djelatnosti, decidno je predviđeno da se iste mogu obavljati samo u poslovnom prostoru za koji je izdata upotrebna dozvola. Činjenica je da veliki broj objekata koji na terenu već duži niz godina egzistiraju kao poslovni prostori, nisu uknjiženi kao poslovni prostor, jer nije do kraja završen postupak izdavanja upotrebne dozvole, odnosno tehničkog prijema.

U svom radu komisije se susreću i sa objektima za koje je izdata urbanistička saglasnost, odobrenje za građenje, ali se radi o objektima privremenog karaktera (3-5 godine) tako da su navedeni akti u momentu pregleda već istekli, odnosno nisu važeći, ili se pak radi o objektima stalnog karaktera za koje je izdata urbanistička saglasnost, pa onda u predviđenom roku nije zatraženo odobrenje za građenje, a kako bi se do kraja mogao provesti postupak tehničkog prijema.

Dakle, radi se o objektima koji sa aspekta minimalnih tehničkih, sanitarno-higijenskih uslova, uslova zaštite na radu i zaštite čovjekove okoline ispunjavaju potrebne uvjete za obavljanje tražene djelatnosti, ali nije zadovoljen pravni uslov da su uknjiženi kao poslovni prostor.

Ukazujemo, a na osnovu usmenog kontakta, da se i ostale općine Kantona Sarajevo susreću sa istim problemima, koji su pokušale prevladati, a u smislu fleksibilnijeg pristupa navedenoj materiji.

Na primjer, Općina Novo Sarajavo insistira na upotrebnoj dozvoli samo za novosagrađene objekte. Sličan stav je zauzela i Općina Novi Grad Sarajevo, a sve sa ciljem da se zainteresiranim strankama izađe u susret kako bi dobili odobrenje za rad i osigurali svoju i egzistenciju članova svoje obitelji.

Zbog svega naprijed navedenog, imajući u vidu prevashodno interese stranaka ali i poteškoće koje se javljaju u radu u službama za privredu, kao organa nadležnog za izdavanje odobrenja za rad (pozitivan Zapisnik Komisije je jedan od uvjeta za udovoljavanje zahtjevu stranke), opredjelili smo se da na ovom stručnom skupu pokušamo iznaći zajedničko rješenje.

 

NAČELNIK OPĆINE
Ibrahim Hadžibajrić
 

NAPOMENA: NAJAVE ZA STRUČNI SKUP SE VRŠE:

KONTAKT OSOBA
SENIDA FOČO, TEL. 033/282-400, FAX:
033/205-777,
EMAIL
: senida.foco@starigrad.ba, do 25.12.2009.



 

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630