Otvoren fonokabinet i nove učionice u O.Š. „Edhem Mulabdić“


17. 12. 2009

Intoniranjem državnih himni, Republike Turske i BiH, otvorena je svečanost u O.Š. „Edhem Mulabdić“ u povodu otvorenja novog fonokabineta i tri nove učionice u anexu škole. Otvorenju su prisustvovali premijer FBiH Mustafa Mujezinović, načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić, komandant brigade Turske vojne misije u BiH, brigadir Ibrahim Šahinol i drugi ugledni gosti.
Turska vojna misija u BiH donirala je sredstva za obnovu kabineta na Ekonomskom fakultetu, u O.Š.“Mula Mustafa Bašeskija“ i O.Š.“Edhem Mulabdić“ gdje je danas održana završna manifestacija.
 


Kako je istakla direktorica škole Aida Omersoftić, donirana sredstva u O.Š.“Edhem Mulabdić“, osim za opremanja fonokabineta, iskorištena su i za postavljanje novih vrata, prozora, podova, renoviranje svlačionica, muškog toaleta itd.
Fakultativno izučavanje turskog jezika u ovoj školi počelo je prije dvije godine, a pohađa ga 58 učenika. Podsjetivši na devizu „koliko jezika govoriš, toliko vrijediš“, nekadašnji učenik ove škole, premijer Mustafa Mujezinović pozvao je učenike da uče turski jezik, te pohvalio projekat razmjene učenika ove škole sa učenicima iz Turske.
 


„Mnogo toga se promijenilo u ovoj školi, ali ono što je ostalo isto kao i prije 48 godina kada sam ja krenuo u prvi razred je graja i živost koju učenici unose u nju. Škola je bila porušena u velikoj mjeri, ali zahvaljujući prijateljima koje BiH ima širom svijeta, u prvom redu prijateljima iz Turske sa kojima smo i historijski povezani, ona je obnovljena. Zahvaljujem se Turskoj vojnoj misiji u BiH na ovoj pomoći i nadam se da nas neće zaboraviti, kao što nećemo ni mi njih,“ riječi su premijera Mujezinovića.
Izrazivši žaljenje što ne govori naš jezik kako bi prisutnima na najbolji način izrazio ono što osjeća gledajući djecu koja su otpjevala pjesmu na turskom jeziku, brigadir Ibrahim Šahinol je obećao da se ova saradnja neće zaustaviti na pomenutim školama, nego će biti nastavljena u cijeloj BiH,
„U BiH sam 3 mjeseca i primijetio sam da rijeke odvajaju ljude, a putevi i mostovi ih spajaju. Rijeke su kao jezičke barijere među nama, a fonokabineti, poput ovog koji danas otvaramo, su putevi i mostovi koji ruše te barijere. Naše dvije zemlje povezuje ljubav, a kako bismo mogli jedni drugima iskazati tu ljubav, učite strane jezike,“ rekao je komandant brigade Turske vojne misije u BiH, brigadir Ibrahim Šahinol.
Nakon prigodnih govora, prisutni su krenuli u obilazak učionica i fonokabineta u kojem su se na licu mjesta upoznali sa svim prednostima tehnike kojom je opremljen, pogledavši promotivni film o Turskoj vojnoj misiji u BIH.
 

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630