Potpisan Sporazum o bratimljenju s Općinom Umranije-Istanbul


27. 5. 2013

Općina Stari Grad Sarajevo sklopila je Sporazum o bratimljenju i saradnji sa sedmom po redu općinom iz Republike Turske, a riječ je o Općini Umranije iz Istanbula. Umranije je treća najperspektivnija općina u Istanbulu i osma u Republici Turskoj, a do sada su se bratimili još samo sa Općinom Fojnica iz naše zemlje.
Općina Stari Grad do sada se bratimila sa 15 općina i gradova iz zemalja: Turska, Albanija, Italija, Crna Gora, Srbija, Slovenija, Makedonija i Kosovo, a u narednom periodu bit će potpisani Sporazumi o saradnji i sa općinama Mamak (Turska) i Chiesanuova (San Marino), za koje je Prijedloge sporazuma već usvojilo Općinsko vijeće Stari Grad.

U ime Općine Stari Grad Sporazum je potpisao načelnik Ibrahim Hadžibajrić. Napomenuvši da Republika Turska oduvijek gaji prijateljske veze sa Bosnom i Hercegovinom, načelnik Hadžibajrić je istakao da su građani Turske uvijek dobrodošli u ovu zemlju i Općinu Stari Grad.
“Nadam se da ćemo zadržati dobre pobratimske odnose, te razvijati ekonomsku, kulturnu i sportsku saradnju između naših općina, kao što Stari Grad dosad ostvaruje dobre odnose sa pobratimskim općinama Osmangazi-Bursa, Seldžuk-Konya i Silivri-Istanbul, iz Turske,“ kazao je Hadžibajrić.

Predsjedavajući Općinskog vijeća Vedran Dodik kazao je da mu je drago što se ove dvije općine bratime i izrazio nadu da će ostvariti uspješnu saradnju.”Nadam se da ćete nam prenijeti vaša iskustva iz oblasti lokalne zajednice kako bi ih primijenili ovdje, kao i da ćete nam pomoći da njegujemo kulturu i baštinu koju su vaši preci ostavili na ovom području kroz protekla stoljeća,” kazao je Dodik.
Načelnik Općine Umranije, Hasan Džan, predvodio je 40-očlanu delegaciju koja je u našoj zemlji boravila od 25. maja u sklopu obilježavanja 550. godišnjice Ahdname, dokumenta tolerancije koji je Sultan Mehmed Fatih predao bosanskim franjevcima. “Često kažem da sam ja iz Fojnice jer se tako i osjećam,” kazao je načelnik Džan koji je u subotu (25.maja) boravio u Fojnici gdje je posjetio Franjevački samostan i Kulturni centar Fojnica čiju su izgradnju finansirali.
“Ali, koliko god je Fojnica bitna za nas, moram reći da nam je bratimljenje sa Starim Gradom još i važnije jer ovdje se nalaze brojni kulturno-historijski spomenici za koje smo vezani, kao i naša duša-Baščaršija,” kazao je Džan. Izrazivši nadu da će i sa Starim Gradom biti razvijeni dobri pobratimski odnosi kao i sa Fojnicom, Džan je dodao:
“Umranije ima 650.000 stanovnika i svaki stanovnik jako voli Bosnu i Hercegovinu. Isto tako, u Bosni i Hercegovini sam bio nebrojeno puta i nikada nisam sreo nekoga ko ne voli Tursku. I ovaj Sporazum koji danas potpisujemo je znak da vas puno volimo.”
Nakon pozdravnih govora načelnici općina Stari Grad i Umranije potpisali su Sporazum o bratimljenju i saradnji i razmijenili darove.
Načelnik Hadžibajrić Džanu je darovao sliku akademskog slikara Zekerijaha Nalića “Panorama Starog Grada” na vratničkoj šindri; autohtone starogradske sokove od nane, zove i đulbe-šećer proizvođača Vedana Njemčevića i tucanu kahvu sa Baščaršije. Načelnik Općine Umranije uzvratio je ručno izrađenom vazom iz Umranije sa tradicionalnim motivima.
Prijedlog Sporazuma o saradnji sa Općinom Umranije, Općinsko vijeće Stari Grad Sarajevo usvojilo na sjednici održanoj 30. aprila, 2013. godine.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630