Postavljena spomen-ploča rahmetli Adnanu Ćatiću-Ćati


27. 5. 2013

Spomen-ploča rahmetli Adnanu Ćatiću, tragično stradalom prošle godine prilikom spuštanja čamcem niz nabujalu Miljacku, otkrivena je u nedjelju, 26. maja, 2013. godine . Ploča je postavljena na godišnjicu smrti u stijeni uz šetnicu na Darivi, 20-ak metara od mosta, na mjestu koje je odabrala porodica rahmetli Ćatića.
Učenjem Fatihe i minutom šutnje članovi porodice, rodbina, prijatelji, te predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti Općine Stari Grad odali su počast prerano stradalom Ćatiću.
Ploču su otkrili načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić i sestra rahmetli Ćatića, Azra Bašić.
U svom obraćanju prisutnima, načelnik Hadžibajrić je podsjetio kako je Adnan bio vrhunski sportista, ali prije svega i veliki patriota i čovjek. “Iako su mu iz drugih zemalja nudili finansiranje pod uslovom da se takmiči pod njihovom zastavom, Adnan to nikada nije prihvatio i ostao je vjeran svojoj zemlji,” podsjetio je Hadžibajrić.
Adnanova majka Zuhra prisutnima je pročitala stihove koje je napisala nakon smrti svoga sina, a u kojima se on obraća svojem gradu i općini, te pjesmu posvećenu rijeci Miljacki koja joj je uzela sina.
Inicijativu za postavljanje spomen-ploče pokrenulo je Općinsko vijeće Stari Grad na sjednici održanoj u maju prošle godine, a načelnik Ibrahim Hadžibajrić ju je odmah prihvatio, te je odlučeno da ploča bude otkrivena na godišnjicu smrti.
Spomen-ploču rahmetli Ćatiću na kojoj je ispisan ajet iz Kur'ana: “One koji, kad ih kakva nevolja zadesi, samo kažu: Mi smo Allahovi i mi ćemo se njemu vratiti” (Al Bequara 24), donirala je firma Balkan-kamen iz Sarajeva.
Dan ranije, 25. maja, 2013. godine na stijeni Babin zub, održano je “Memorijalno takmičenje Adnan Ćatić – Chata” u sportskom penjanju koje je organizovalo Udruženje “Avantur” i Klub ekstremnih sportova “Red point”. Tamičila su se 22 učesnika iz Hrvatske, Francuske i Bosne i Hercegovine, a ova, 82 metra visoka stijena, izabrana je upravo stoga što se Adnan na nju često penjao. Općina Stari Grad je sponzorirala održavanje ovog takmičenja.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630