Potpisan Sporazum o saradnji Općine Stari Grad Sarajevo i Opštine Budva


24. 11. 2009

Delegacija Općine Stari Grad u sastavu : načelnik Ibrahim Hadžibajrić, pomoćnik načelnika Senad Musić, savjetnik Mehmedalija Huremović, Almedina Lojo i Alma Imamović ispred Odsjeka za odnose s javnošću, te vijećnici Almedin Miladin (SDA), Suad Muzurović (Naša stranka), Husein Čengić (SDP), Mensud Mirojević (BPS), Gradimir Gojer (SBiH) i Azra Torlak (SDP), te Dževad Manžuka, Safet Karović i Edin Spahić, boravila je u trodnevnoj posjeti Opštini Budva. Pomenuta opština organizovala je obilježavanje Dana Opštine Budva od 20-23.11.2009. godine, a tim povodom u posjeti im je boravilo 9 delegacija općina sa kojima su potpisali Sporazum o saradnji.
 


U ponedjeljak, 23.11.2009. godine u Sali Opštine Budva uz prisustvo velikog broja medija, potpisan je Sporazum o saradnji Opštine Budva i Općine Stari Grad Sarajevo. Sporazum su potpisali Predsjednik Opštine Budva Rajko Kuljača i Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić. Tom prilikom, načelnik Hadžibajrić uručio je poklon Predsjedniku Kuljači, sliku akademskog slikara Džemala Šehovića, ulje na platnu „Sebilj-Baščaršija“ koja sada krasi ulaz u predsjednikov kabinet.
Potpisivanju Sporazuma prisustvovao je ambasador BiH u Crnoj Gori, nj.e. Branimir Jukić koji je istakao kako dobrosusjedski i prijateljski odnosi između BiH i Crne Gore mogu poslužiti kao primjer.
„Drago mi je da saradnja nije ostala samo na nivou država nego se prenijela i na lokalnu samoupravu , odnosno ona tijela vlasti koja su građanima najbliža. U proteklom periodu pokušali smo da obnovimo mostove između ove dvije zemlje za koje neću reći da su bili porušeni, nego neprohodni. Drago mi je da se zahvaljujući agilnosti općina Stari Grad i Budva grade i novi mostovi. Ambasada BiH i ja kao ambasador pozdravljamo ovakve sporazume i mogu reći da ove dvije općinske administracije mogu poslužiti kao primjer u svojim zemljama,“ riječi su ambasadora Jukića.

Izrazivši zadovoljstvo zbog potpisanog Sporazuma, predsjednik Opštine Budva Rajko Kuljača je istakao da saradnja općina na kulturnim, sportskim i drugim sadržajima treba biti podignuta na još veći nivo, dok će, prema njegovim riječima, privrednici sami uspostavljati veze u cilju saradnje i razvoja njihovih preduzeća, a lokalne samouprave će im pomoći da to bude brže i efikasnije,
„Poznato je da je Opštini Budva svake godine, u periodu 3-4 mjeseca tokom sezone, potrebno oko 10 000 radnika u oblasti građevinstva i turizma. Imajući u vidu ovaj Sporazum, postoje mogućnosti da ti radnici budu upravo sa teritorije BiH, odnosno Općine Stari Grad, jer je i to jedan od vidova saradnje“, istakao je predsjednik Kuljača.

 

Načelnik Hadžibajrić se složio sa njegovim riječima, i odmah predložio konkretne poteze u tom smislu, tako da je za očekivati da već naredne sezone Općina učini prve korake na upućivanju radnika u Budvu.
 


„Inicijativa za potpisivanje ovog Sporazuma potekla je prije 6-7 mjeseci preko Ambasade Republike Crne Gore u BiH, odnosno ambasadora nj.e. Ramiza Bašića. Naše dvije općine su zanimljive po kulturno-historijskim sadržajima i privlače veliki broj turista, stoga ćemo pokušati preko Turističkih zajednica uspostaviti još tješnju saradnju radi što veće razmjene turista čime bi direktno bio povećan dohodak i prihod. Nadam se da će ova saradnja imati konkretne rezultate po pitanju pristupa fondovima EU, a Općina Stari Grad je već svrstana sa nekim gradovima u Crnoj Gori i ta inicijativa je pokrenuta prije nekoliko mjeseci,“ riječi su načelnika Hadžibajrića.

U oblasti kulture već su pokrenuti prvi dogovori sa Predsjednikom Opštine Budva Rajkom Kuljačom i direktoricom JU Muzeji,galerija i biblioteka Budva Biljanom Brajović-Pajković i direktora Narodnog pozorišta Sarajevo i vijećnika u Općini Stari Grad Gradimira Gojera.
 

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630