Budućnost tradicionalnih zanata postaje manje upitna


18. 11. 2009

Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta danas će u 14 sati dodijeliti stimulativne stipendije učenicima koji pohođaju redovno zanatsko obrazovanje. Tim povodom Udruženje tradicionalnih zanatskih esnafa im se najiskrenije zahvaljuje. Udruženje tradicionalnih zanatskih esnafa u prethodnom postratnom periodu od 1997. godine pokrenulo je aktivnosti izjednačavanja sistema srednjeg obrazovanja. „Dali smo prijedloge za poboljšanje teoretske nastave za tradicionalna zanatska zvanja kao npr. uvođenju dva svjetska jezika, uvođenju osnova menadžmenta sa tematikom pokretanja i vođenja zanatskog posla,... Također, članovi Udruženja koji imaju radno iskustvo učestvovali su u donošenju nastavnih planova i programa praktičnog obrazovanja, koji su verificirani od strane Pedagoškog zavoda Sarajevo. Pristupili smo teškom zadatku praktičnog obrazovanja, što smatramo ličnim doprinosu u naporu očuvanja tradicionalnih zanata bez ikakve finansijske pomoći. U posljednje vrijeme Federalno ministarstvo kulture i sporta dalo nam je značajnu podršku. Pominjemo finansijsku podršku jer je jako teško doći do kvalitetnog obrazovanja, u koliko ne postoji adekvatna podrška učenicima i predavačima praktičnog obrazovanja.
Raduje nas saznanje da je Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta pružilo šansu budućim mladim zanatlijama u vidu dodjele stimulativnih stipendija. Sobzirom na činjenicu, da u današnjem sistemu srednjeg obrazovanja nije postojala bilo kakva podrška učenicima zanatskih zvanja, ovaj potez navedenog ministarstva smatramo veoma korisnim. Ponosni smo jer se učenici srednjeg obrazovanja izjednačavaju u jednakopravnom tretmanu, te se tradicionalni zanat može unaprijediti isključivo na osnovama redovne stručne obrazovanosti.
 


Takođe, zbog adekvatne podrške mladim očuvat će se i zaštititi tradicionalni zanati, tako da budućnost tradicionalnih zanata postaje manje upitna.“ rekao je predsjednik skupštine Nasir Jabučar i predsjednik upravnog odbora Izet Ždralović.
 

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630