Posjeta delegacije Općine Osman Gazi


16. 11. 2009

Povodom otvorenja „Osman Gazi-Bursa sebilja“ u posjeti općini Stari Grad boravila je delegacija općine Osman Gazi iz Republike Turske koji su i donirali izgradnju ove javne česme. Tokom dvodnevne posjete, delegacija je upoznala znamenitosti Starog Grada i Sarajeva, a obišli su i Konjic, Blagaj i Mostar.
 


Kao dobri domaćini, predstavnici Općine Stari Grad: načelnik Ibrahim Hadžibajrić, predsjedavajući OV Rizah Avdić, te savjetnici Zlatan Mesić i Ismet Hadžić izašli su u susret gostima iz Turske i odveli ih u Konjic gdje su obišli Stari kameni most. Naime, ovaj most je ponovo otvoren u junu ove godine, a izgrađen je donacijama iz Republike Turske.
Stari most u Konjicu izgrađen je 1682. u vrijeme sultana Mehmeda IV, kao posljednja velika osmanska građevina u BiH, a sagradio ga je Haseči Aliaga iz Blagaja. Njemački okupatori srušili su ga 3. marta 1945. godine, prilikom povlačenja iz Konjica, poslije čega je bio drveni, pa betonsko – čelični, a u posljednje tri godine ga je turska firma ER – BU, renovirala u izvornom obliku.

Nakon Konjica, delegacije općina Stari Grad i Osman Gazi uputile su se u Blagaj gdje su obišli tekiju i iskoristili priliku za fotografisanje, a potom su otišli u Mostar. Nakon šetnje starim dijelom grada, te nezaobilaznog obilaska Starog mosta, gosti iz Turske i njihovi domaćini posjetili su Koski Mehmed-pašinu džamiju i Muzej u sklopu nje.
 


Graditeljska cjelina - Koski Mehmed-pašina džamija u Mostaru proglašena je nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine koji čine džamija sa medresom, šadrvanom, turbetom i haremom.
Delegacija Općine Osman Gazi otputovala je iz Sarajeva u Tursku u nedjelju u poslijepodnevnim satima.
 

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630