Presijecanjem vrpce svečano otvoren „Osman Gazi-Bursa sebilj“


13. 11. 2009

Na trgu između ulica Bistrik i Isa bega Ishakovića bb, presijecanjem vrpce svečano je otvoren „Osman Gazi-Bursa sebilj“, javna česma koju je našem gradu poklonila općina Osman Gazi iz turske pokrajine Antaliya.
Tim povodom u Sarajevo je doputovala delegacija općine Osman Gazi predvođena načelnikom općine Mustafom Dindarom.
Vrpcu su svečano presijekli načelnici Dindar i Hadžibajrić nakon čega su se napili vode sa novoizgrađene česme.
U govoru održanom povodom otvorenja, načelnik Dindar je istakao kako naše zemlje imaju dosta zajedničkih tačaka, a izgradnjom ove česme turska kultura će nastaviti živjeti i BiH.
 

“Ova prelijepa česma urađena je po uzoru na česmu koju mi imamo u Bursi, a mi smo po uzoru na vaš Sebilj isti takav izgradili u Bursi. Naše dvije općine su pobratimljene i mi ne želimo da se ova saradnja završi na tome, nego da sarađujemo na nivou dvije države. Mi želimo da BiH ide naprijed i uz vas smo i u dobru i u zlu. Neka ova česma bude simbol saradnje naše dvije zemlje i hairli za sve nas,“ rekao je načelnik Dindar.
Načelnik Hadžibajrić je podsjetio da ja naša Općina dala lokaciju za izgradnju javne česme, dok su prijatelji iz općine Osman Gazi obezbijedili sve ostalo. Vrijednost projekta je oko 30 000 KM, a pored tih sredstava donator je obezbijedio i materijal, pločice, krovnu konstrukciju, pa čak i majstore iz Turske koji su izgradili česmu, dok su domaći radnici bili zaduženi samo za tzv. grube radove.
„Ovo je konkretan primjer kako se pomaže djelima, a ne riječima,“ rekao je načelnik Hadžibajrić.



Na sebilju dominira drvo kao materijal, a forma je u vidu latica ruže. U centralnom dijelu se nalazi česma, a planirano je da na platou oko sebilja budu postavljene klupe. S obzirom na vremenske prilike i godišnje doba u kojem se nalazimo, trg nije okružen zelenilom kako je planirano, ali će prema projektu, biti okružen postojećim stablima sa površinama od žutih i crvenih tulipana. Sebilj je urađen u orijentalnom stilu, a korišteni su prirodni materijali.
Izgradnjom javne česme „Osman Gazi–Bursa sebilj“ Sarajevo je bogatije za još jedno atraktivno mjesto koje će turisti sa zadovoljstvom posjećivati, a za Općinu Stari Grad je to još jedan biser u našoj kulturno-historijskoj baštini.
 

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630