Sastanak u GRAS-u povodom rješenja problema stanovnika Širokače


03. 11. 2009

U prostorijama preduzeća GRAS danas je održan sastanak predstavnika Općine Stari Grad, kantonalnog Ministarstva saobraćaja i predstavnika ovog preduzeća u povodu rješavanja problema stanovnika Širokače. Kao što je poznato, GRAS je prije dva mjeseca skratio minibusku liniju za Širokaču zbog čega su građani neprestano iskazivali nezadovoljstvo i obraćali se između ostalog i Općini Stari Grad. Tim povodom, Adil Aljić šef sektora za Mjesne zajednice Općine Stari Grad zajedno sa savjetnikom načelnika Ismetom Hadžićem i pomoćnikom načelnika za komunalne poslove i investicije Vildanom Taso, te predsjednicom MZ Širokača Senom Sofić i vijećnikom Općinskog vijeća Stari Grad Edimom Memićem, zatražio je sastanak sa Mustafom Mehanovićem izvršnim direktorom GRAS-a i ostalim predstavnicima ovog preduzeća koji bi mogli odgovoriti na aktuelnu problematiku.
 


Na sastanku je ponovljeno da je GRAS ukinuo kombi liniju za Širokaču bez saglasnosti nadležnog Ministarstva, a kao razlog za to naveden je nedostatak vozila kojim u ovom preduzeću raspolažu, kao i neprofitabilnost pomenute linije. Osim toga, izvršni direktor Mehanović je istakao problem Latinske ćuprije kao polaznog stajališta s obzirom da je, prema njegovim riječima, to nacionalni spomenik, te da vozači GRAS-a nerijetko plaćaju kazne zbog njegovog narušavanja.
S tim u vezi, predloženo je izmiještanje polaznog terminala na već postojeći trolejbuski terminal na Latinskoj ćupriji uz neophodnu dogradnju sa desne strane. Medin Abazović iz kantonalnog Ministarstva saobraćaja je ukazao na novi zakon na nivou Federacije koji reguliše Pravilnik o minimalnim tehničkim uslovima koje je potrebno ispuniti prilikom uspostavljanja terminala, istakavši da bi prema tom pravilniku Općina bila dužna da napravi prijedlog projekta za proširenje terminala i uputi ga nadležnom Ministarstvu. Dogovoren je izlazak na teren već u toku današnjeg dana kako bi se na licu mjesta zaključilo da li je proširenje terminala tehnički izvodivo.
Iz Općine Stari Grad zatraženo je od GRAS-a da linija za Širokaču bude što prije vraćena u cilju rješenja problema građana prije zimskog perioda. Iz GRASA je odgovoreno da bi u slučaju vraćanja ove linije nivo usluge bio znatno lošiji, te da to nije najbolje rješenje. Ipak, ovaj prijedlog će biti iznesen pred Upravu preduzeća GRAS i nastojaće se što prije odgovoriti. Na prijedlog Općine, sljedeće sedmice će biti održan drugi sastanak u prostorijama Općine gdje će GRAS dati konačan odgovor kada će biti vraćena linija za Širokaču kao kratkoročno rješenje, sve dok se ne steknu uslovi za proširenje pomenutog terminala, te eventualnu promjenu trase kretanja vozila GRAS-a u budućnosti.
 

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630