Postavljen kamen-temeljac za izgradnju Bakr-babine džamije


30. 10. 2009

Danas je na lokalitetu At mejdana, u prisustvu premijera FBiH Mustafe Mujezinovića, načelnika Općine Stari Grad Ibrahima Hadžibajrića, delegacije pokrajine Bursa predvođene gradonačelnikom Redžepom Altepe, predstavnika Islamske zajednice i drugih uglednih gostiju, postavljen kamen-temeljac za izgradnju Bakr-babine džamije. Pokrajina Bursa je odlučila finansirati izgradnju ove džamije koju je izgradio hadži Alija Bakrbaba 1544. godine, a u pohodu na Sarajevo spalio je Eugen Savojski. Temeljito je obnovio hadži Mehmed Medbesarović, da bi poslije okupacije Austro-Ugarske 1878. godine džamija pretvorena u vojno skladište, te nakon toga 1895. godine srušena zajedno sa munarom, mektebom, medresom i kutubhanom.

Kamen-temeljac Bakr-babine džamije postavili su premijer FBiH Mustafa Mujezinović, Gradonačelnik Burse Redžep Altepe i načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić.
 


Kako je naglasio premijer Mujezinović na ovom lokalitetu je prije pet vijekova stajao Univerzitet, škola, biblioteka, džamija, a ostaci toga pronađeni su kada su izvršena prva iskopavanja po osnovu naloga izdatog 1997. godine da se pješački most u blizini pretvori u kolski čime bi se rasteretio saobraćaj, a samim tim bi cesta prelazila preko pomenutog lokaliteta. Mujezinović je istakao da se samo zahvaljujući naporima i upornošću onih koji su to znali, kao i zahvaljujući podršci turskih donatora, došlo do današnjeg polaganja kamen-temeljca Bakr-babine džamije.

„Mi smo Vaša braća i Vi ste naša i uz Vas smo i u dobru i u zlu. Želimo biti uz vas i ubuduće na ovakvim ceremonijama i nadam se da ćemo nastaviti da sarađujemo. S nestrpljenjem čekamo da ova džamija bude završena i da u njoj klanjamo prvi namaz, a mi smo uvijek tu za potrebne donacije,“ rekao je gradonačelnik Burse Redžep Altepe zahvalivši se svima na toplom dočeku i prijemu.
„Zahvaljujem se braći iz Turske koji su obezbijedili inicijalna sredstva za pokretanje izgradnje Bakr-babine džamije. Bursa će u potpunosti finansirati izgradnju ove džamije i u te svrhe je do sada uplaćeno 100 000 KM, a do kraja godine očekujemo i preostalih 700 000 KM. Općina Stari Grad je napravila idejni i izvedbeni projekat koji je bio na javnoj raspravi i prihvaćen je. Očekuje se da Federalno Ministarstvo prostornog uređenja i okoliša izda urbanističku i građevinsku dozvolu u narednom vremenskom periodu, tako da mi predviđamo da bi radovi mogli početi na proljeće, a džamija bi mogla biti izgrađena za otprilike godinu dana. Nadam se da će ovo ruglo grada koje sada imamo ubrzo biti riješeno i da ovaj lokalitet zajedno sa džamijom, paviljonom, šadrvanom i ostalim predviđenim projektom, postane ukras grada,“ istakao je načelnik Hadžibajrić.

Osim predstavnika Islamske zajednice, prisutnima se obratio i predsjednik Odbora za gradnju Emin Švrakić koji se zahvalio donatorima iz Burse zahvaljujući kojima će Bakr-babina džamija doživjeti četvrto rođenje.
Hor medžlisa Islamske zajednica je na svečanosti izveo dvije ilahije i odlomak iz Kur'ana.
 

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630