Valentin Inzko podržao Tradicionalne zanatske esnafe Sarajeva


23. 10. 2009

U velikoj Sali Općine Stari Grad 22.10.2009. godine dr. Enes Kujundžić je održao predavanje na temu: «UNESCO-ova Konvencija o zaštiti nematerijalne kulturne baštine i njene implementacije u BiH» koja je ratifikovana ove godine. Predavanje je organizovalo Udruženje „Tradicionalni zanatski esnafi Sarajevo“ kako bi se ozbiljnije pristupilo dokumentovanju, promociji i zaštiti tradicijske kulture i znanja uključujući tradicionalno zanatstvo po kojem je sarajevska Baščaršija poznata diljem svijeta.
Konvencija obuhvata žive ljudske riznice te je dr Enes Kujundžić govorio o ljudskoj raznolikosti iz koje proizlazi: usmena tradicija – predaja, izvođačka umjetnost, društveni običaji, znanje i praksa itd, te o tradicionalnom zanatstvu, institucionalnom ambijentu i obrazovnom sistemu.
Organizatore je svojim prisustvom počastio i Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko.
Inzko je govorio o duhu Baščaršije, koja je konačni cilj svakog stranca i koja svakog od njih fascinira svojim različitostima. Visoki predstavnik je na kraju istakao da Baščaršija ne obogaćuje samo Sarajevo već je to duh koji obogaćuje i južnu Evropu, uz pošalicu « Bosna je poevropljena, Evropu treba pobosančiti».
Pored predavanja, dr. Enes Kujundžić je promovisao «PUTOKAZ», časopis za razvoj, obrazovanje, nauku i kulturu, čiji je osnivač.
Predsjednik Udruženja „Tradicionalni zanatski esnafi Sarajevo“ Nasir H. Jabučar je govorio o prošlim vremenima i odnosu prema zanatu te otrgao osmijeh od prisutnih podsjetivši na obraćanje roditelja prema djetetu; «Ako budeš slabo učio daću te na zanat».

 


 

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630