U Banja Luci održan Okrugli sto o pitanjima mladih, učestvovala i Općina Stari Grad


19. 10. 2009

U Banja Luci je 16. oktobra održan Okrugli sto decentralizirane francusko-bosanske saradnje uz učešće Njemačke o politici mladih u gradu, a učešće na Okruglom stolu uzeli su i predstavnici Općine Stari Grad, Almedina Lojo i Alma Imamović. Učesnike je dočekala i pozdravila francuska ambasadorica u BiH, nj.e. Maryse Berniau i Gradonačelnik Banja Luke gosp. Dragoljub Davidović na prigodnoj izložbi upriličenoj u četvrtak navečer u banjalučkom Domu mladih.
Okrugli sto je otvoren pitanjem generalnog pristupa politici mladih i uvodnim govorima nj.e. Maryse Berniau, gradonačelnika Davidovića i njemačkog ambasadora nj.e. Joakima Schmidta. Naglasivši da više od 68% mladih u BiH želi da napusti zemlju, francuska ambasadorica je istakla da je uloga općina ključna u pružanju ruke mladim ljudima i osiguravanju njihove bolje budućnosti. Sličnog mišljenja je i njen njemački kolega nj.e. Schmidt koji je istakao da se efikasna politika za mlade može provesti samo na licu mjesta, odnosno u općinama.
 


Prvo predavanje, o politici mladih i strategiji razmatranja svih tema za mlade, održao je Ilija Trninić, koordinator za zdravlje i omladinu u GTZ-u. Izlaganje je bilo bazirano na načinu razvijanja mehanizama i strukture tijela u Općinama koja bi se bavila problemima mladih i razvojem strategije.
Zapaženo izlaganje imala je Aida Lušničkić iz Službe za obrazovanje, kulturu, sport i informisanje Općine Ilidža koja je navela konkretne primjere saradnje sa mladim ljudima u Općini Ilidža i zajednički rad na provođenju projekata i rješavanju njihovih pitanja.
Gost Okruglog stola u Banja Luci bio je gosp. Bali Bagayoko, pomoćnik gradonačelnika francuskog grada Saint-Denis koji je govorio o tome kako je pitanje mladih riješeno u njegovom gradu, te koji su to principi i mehanizmi koji bi se mogli primijeniti i u našoj zemlji. Okrugli sto završen je debatom i zaključcima svih učesnika.
Općina Stari Grad ovakve susrete smatra vrlo korisnim i u njima vidi mogućnost stvaranja modusa za razvoj Strategije o pitanjima mladih i na svojoj teritoriji.
 

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630