Snijeg izazvao mnogobrojne probleme građanima Sarajeva


13. 10. 2009

Snijeg koji je tokom prethodne noći padao u Sarajevu, izazvao je mnogobrojne probleme građanima glavnog grada, a ponajviše stanovnicima padinskih dijelova. Prema prvim informacijama, visina snježnog pokrivača koji je napadao tokom noći je 23 cm, a temperatura u gradu danas iznosi oko 1 stepen Celzijusa što je ogromna razlika u odnosu na prethodne dane kada su Saralije uživale u „zlatnoj jeseni“ i temperaturama koje su nerijetko prelazile 20 stepeni. Jednako kao i građane, snijeg je iznenadio i prirodu koja, naviknuta na visoke temperature još nije zbacila svoje ljetno ruho, tako da lišće na drveću još nije ni promijenilo boju, a već je zatrpano snijegom. Upravo zbog toga, jutros je na ulicama Sarajeva osvanuo veliki broj polomljenih grana, pa i cijelih stabala kao što je slučaj u ulici Alipašina.
 


Obala Isa-bega Ishakovića


Kako je izjavio Ahmed Džipa, portparol preduzeća „Rad“, zbog polomljenih stabala otežano je odvijanje saobraćaja, tako da je stablo u Alipašinoj ulici jutros otežavalo saobraćaj prema Hridu, Poljinama i Komatinu. Slične smetnje uočavale su se u ulici Safvet bega Bašagića koje je prouzrokovao polomljeni orah.
Saznajemo i da se javni gradski saobraćaj jutros odvijao otežano, a najviše problema imali su stanovnici Satrog Grada koji za prevoz koriste kombi vozila. Naime, jutros je jedno kombi vozilo zbog snježnih padavina zaglavljeno u ulici Komatin i nije se moglo pokrenuti zbog čega su putnici morali potražiti drugi način prijevoza. Osim toga, zbog vremenskih neprilika sve linije su bile u zakašnjenju.
Od sinoć je na terenu 12 specijalizovanih vozila koji čiste ulice, no oborena stabla i grane koje su sinoć pod težinom snijega pale na saobraćajnice, još nisu uklonjene. Srušenih stabala ima na više lokacija u gradu, uključujući najprometniju saobraćajnicu, ulicu Zmaja od Bosne.
Džipa je podsjetio da zimska služba preduzeća „Rad“ zvanično počinje sa radom od 15. novembra, te da bez obzira na vremenske i uslove na cesti, služba ne može biti angažovana u punom kapacitetu.

Suad Hećo, izvršni direktor Sektora za održavanje zelenih površina u preduzeću "Park" je istakao da je na drvećima prouzrokovana ogromna šteta, koju najvjerovatnije neće moći potpuno sanirati ni u narednih sedam dana.
 

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630