FTV pravila priču o problemu kanalizacije u ulici Pastrma br.12


08. 10. 2009

Ekipa Federalne televizije na poziv gospođe Fatime Čeligija izasla je na teren kako bi napravila priču o problemu kanalizacije u ulici Pastrma broj 12 u podrumskoj prostoriji njenog objekta. Federalna televizija obratila se Općini Stari Grad za vise informacija o tom slučaju. Nadležna služba Općine uputila je na teren inspektora Miralema Bibića koji je vec bio upoznat sa slučajem na pomenutoj adresi i predhodno sačinjenim zapisnikom. Na licu mjesta izjave su dali inspektor Miralem Bibić i gospođa Fatima Čeligija.
 


„Ova ulica je stara 200 godina, a objekat je tu već dugi niz godina i nije bespravno napravljen, a jedini problem od jula mjeseca je kanalizacija. I prije ovog otkopa koji smo mi obavili, bilo je problema sa vodom jer između moje i komšijine kuće postoji rupa kroz koju voda prolazi. Nakon pojavljivanja vode i nemogućnosti da to sami saniramo, potražila sam pomoć u Općini koja je u roku od tri dana poslala inspektora na teren. On je sačinio zapisnik i rekao nam da se obratimo KJKP „Vodovod i kanalizacija“, kako bi bila izvršena laboratorijska analiza vode. Vodovod je poslao ekipu, postavio hipermangan i za njih je to bilo završeno, a voda se ponovo pojavila nakon dva dana. Nakon ponovnog kontaktiranja KJKP „Vodovod i kanalizacija“ kako bi ih informisala da se voda ponovo pojavila oni se nisu oglasili, a nakon toga su mi poslali odbijenicu i naveli da im nije bilo dozvoljeno otkopavanje, što nije istina“, izjavila je za FTV gospođa Fatima Čeligija.
 


„Po zahtjevu gospođe Fatime Čeligija 27. avgusta 2009. godine izašao sam na teren i izvršio pregled fizičkog stanja u objektu u ulici Pastrma broj 12. Na licu mjesta u objektu sam ustanovio nakupine vode u podrumskoj prostoriji. Predhodno je već bio dignut pod koji je prije egzistirao, a taj materijal je bio u centralnoj prostoriji tako da u tom predjelu nisam mogao vidjeti pod od materijala. Evidentno je da se u ovom dijelu nalaze nakupine vode, a njihovo porijeklo se ne može odrediti vizualnim načinom, tako da se ne zna da li su u pitanju slivne kišne vode ili fekalne kanalizacione. To je sada stvar labaratorijskog ispitivanja.
Gospođi Čeligija smo dali upute da se izvrši ispitivanje postojećih voda koje se nalaze ovdje i da se utvrdi sastav tečnosti, tj. da li u sebi imaju čestica fekalnog porijekla što bi potvrdilo da je uzrok kanalizacija, a potom bi se od Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća „Vodovod i kanalizacija“ zatražilo da ispitaju svoju kanalizacionu mrežu jer su oni zaduženi za održavanje i popravku mreže. Taj vod se nalazi iznad objekta, gornjeg dijela ulice Pastrma. Pored ove prostorije pregledao sam i prostoriju lijevo od ulaza u kojoj su se mogli primijetiti tragovi vlage. Porijeklo vlage se ne može utvrditi jer zavisi od više faktora od kvaliteta gradnje, da li postoje sve predviđene izolacije... Ovo što sam vizuelno vidio kao inspekor zapisao sam u zapisnik i gospođi dao na upotrebu da se pismenim putem obrati Kantonalnom javnom komunalnom preduzeću „Vodovod i kanalizacija“, jer taj dio održavanja kanalizacione mreže nije u nadležnosti općinske inspekcije, već komunilane inspekcije i „Vodovoda i kanalizacije“ kao vlasnika instalacije, te oni treba da se očituju. Za odrzavanje su nadlezni „Vodovod i kanalizacija“, a ako su u pitanju slivne ocjedite vode, to je onda stvar izolacije samog objekta“ rekao je inspektor Općine Stari Grad Sarajevo Miralem Bibić.

Gospođi Čelibija su date upute da se ponovo pismenim putem obrati KJKP „Vodovod i kanalizacija“, a ako ponovo ne bude odgovora, da se obrati nadležnom ministarstvu za ovu oblast.
 

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630