Projekat podzemnih garaža u ulici Tekija čikma


15. 9. 2009

Izgradnja garaža na području ulice Tekija čikma je još jedan projekat Općine Stari Grad koji će biti realizovan u skorijoj budućnosti, a koji rješava jedan od ključnih problema ove općine, a to je nedostatak parking prostora.

 

Zemljište na kojem će se graditi garaže je u suvlasništvu Općine Stari Grad i Gazihusref begovog Vakufa koji su skopili sporazum o investiranju u ovaj projekat. Na prijedlog Vakufa, investitor projekta je firma Suncokret d.o.o koji će biti korisnici garaža na određeni broj godina.
Prije početka gradnje važno je riješiti još nekoliko pitanja. Naime, na lokalitetu postoje određeni tereti u smislu uslovno riješenih imovinsko-pravnih pitanja, odnosno jedan objekat u ruševnom stanju i dva stambena prostora sa čijim vlasnicima je postignut dogovor o zamjenskim stanovima.
Projekat garaža rađen je prema smjernicama i mišljenju Zavoda za planiranje uz saglasnost Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo.
Kapacitet višeetažnih garaža koje će biti na komercijalnoj osnovi iznosiće 150-180 parking mjesta. Vrijednost projekta se još ne zna, a biće poznata kada se definiše kvadratura i investitor objavi red veličine i cijene koštanja. Inače, ovakav objekat je drugačiji i zahtjevniji od uobičajenih prvenstveno zbog lokacije, blizine okolnih zgrada i nedostatka prostora. Međutim, i pored svega toga, ovaj objekat će riješiti problem saobraćaja u mirovanju za mnoge poslovne objekte u blizini, uključujući i Hotel Central koji ima mnogo korisnika, a ne postoji parking prostor.
 

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630