Visoki predstavnik i načelnici Hadžibajrić i Gašanović obilazili teren Hreše i Crepoljskog


11. 9. 2009

Nakon posjete Viskog predstavnika Valentina Inzka Općini Stari Grad Sarajevo i susreta sa načelnicima Ibrahimom Hadžibajrićem i Bojom Gašanovićem, došlo je i do uzvratne posjete Općini Istočni Stari Grad.
Kako je istakao načelnik Hadžibajrić, bila je to prilika da se izađe na lice mjesta i obiđu određene teritorije koje su obuhvaćene projektima o kojima se razgovaralo.
Načelnik Bojo Gašanović je, zahvalivši se na posjeti, rekao kako je Istočni Stari Grad općina koja je velika po teritoriji, ali mala po broju stanovnika, te da mu je drago što će Visoki predstavnik imati priliku da vidi kako ti ljudi žive, šta rade i čime se bave. Cilj Općine na čijem je on čelu je da bude prepoznatljiva po eko i etno turizmu , a potencijali za to su itekako veliki. Osim toga, Gašanović se zahvalio i načelniku Hadžibajriću na saradnji i zajedničkim projektima koji će stanovnicima obje općine omogućiti bolji život i prosperitet.
 


Visoki predstavnik Valentin Inzko je rekao da mu je drago što učestvuje u izgradnji "mostova prijateljstva“ između ove dvije općine, te obećao pomoć u njihovom razvoju. Inzko je istakao kako je zadivljen nedirnutom prirodom i prirodnim ljepotama teritorije koja ima veliki potencijal za razvoj eko i etno turizma. On je naveo primjer Austrije koja nema ni približno toliko potencijala, ali je posljednjih 10-15 godina ulagala u ekonomiju izvan velikih gradova, te radila na razvoju i obnovi etno, eko, porodičnog i seljačkog turizma od čega danas ima milijarde eura prihoda. Visoki predstavnik je također naglasio važnost međuentitetske saradnje koja ovdje postoji.
Inzko, Hadžibajrić i Gašanović su potom izašli na teren i obišli eko kuće i sela, projekte koji su tek u izgradnji i one koji već postoje. Obišli su eko-kuću koja se gradi na lokalitetu Vučijih luka, a čije otvorenje se najavljuje narednog mjeseca. Potom su posjetili renoviranu i obnovljenu eko kuću smještenu u prelijepom ambijentu Crepoljskog.

 


Načelnik Istočnog Starog Grada, Bojo Gašanović je rekao da očekuje podršku Visokog predstavnika u smislu dovođenja zainteresovanih investitora iz Austrije koji bi uložili u ove projekte, kao i u projekte saniranja i asfaltiranja postojećeg puta koji je u veoma lošem stanju.
 

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630