Visoki predstavnik Valentin Inzko posjetio Općinu Stari Grad


08. 9. 2009

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko posjetio je danas Općinu Stari Grad Sarajevo. Bila je ovo prva posjeta Visokog predstavnika jednom Organu lokalne uprave na području Grada Sarajevo. Načelnik Ibrahim Hadžibajrić je na razgovore sa Visokim predstavnikom pozvao i načelnika Općine Istočni Stari Grad Boju Gašanovića kako bi dogovorili konkretne mjere međuentitetske saradnje. Primjer te saradnje najbolje se ogleda u projektu koji je zaživio prije nekoliko mjeseci, a to je uspostava kombi linije prema Hreši, što je pohvalio i sam Visoki predstavnik naglasivši da je najvažnija upravo ta komunikacija među ljudima.

 


Načelnik Hadžibajrić je istakao da jedna od tema razgovora bila izgradnja puta kod kamenoloma Lapišnica koji se jednim dijelom nalazi na teritoriji RS-a, a drugim u Federaciji. Dogovorena je saradnja, odnosno razmjena ideja i mišljenja po pitanju regulacionih planova na potezu Trebevića u čemu će dvije općine pomagati jedna drugoj. Osim toga, dogovoreno je da neće doći do izgradnje smetljišta na Borijama što bi direktno ugrozilo stanovnike Općine Stari Grad Sarajevo. Kako je naglasio načelnik Hadžibajrić, od Visokog predstavnika je zatraženo da ubrza rješenje problema Jajce kasarne, čime bi između ostalog bio riješen problem zapošljavanja 100-tinjak ljudi. 

 


Načelnik Istočnog Starog Grada Bojo Gašanović je istakao odličnu saradnju dvije Općine i naglasio kako je ovo jedan u nizu sastanaka koji su načelnici već imali u cilju rješavanja problema infrastrukture i potreba svojih građana. S obzirom da teritorija Općine na čijem je on čelu obiluje prirodnim ljepotama, jedna od ideja je razviti eko-turizam, te je od Visokog predstavnika zatraženo da pomogne u iznalaženju finansijskih sredstava. Načelnik Gašanović je predložio Visokom predstavniku da u tom smislu poveže Istočni Stari Grad sa sličnim općinama u Austriji, te da ih uputi kako što brže pristupiti IPA fondovima. Cilj je napraviti atraktivnu turističku destinaciju na Trebeviću ili Crepoljskom, te privući strane investitore.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko je rekao da se rado odazvao pozivu Načelnika Hadžibajrića da prisustvuje ovom sastanku jer, iako je često u prilici da razgovara o visokoj politici, i ona je potrebna BIH, poput posjete Josepha Bidena i Havijera Solane našoj zemlji 19.maja, ovo je shvatio kao priliku da se naglasi važnost općina, te da se svakodnevni život građana odvija upravo tu. Visoki predstavnik je podržao saradnju oba Stara Grada, kao što podržava svaki oblik saradnje između dva entiteta, te im zaželio progres. Osim toga, Visoki predstavnik je naglasio kako je rijetkost da jedan evropski grad ima takvu blizinu planina i planinskih ljepota, kao što je slučaj sa Sarajevom i Trebevićem. On je zaželio da se Trebeviću vrati stari sjaj i mogućnost da, kao nekada, građani mogu svakodnevno poslije ručka otići na izlet na ovu planinu.
Navodeći primjere iz prošlosti, Inzko je spomenuo Francusku i Njemačku kao dva najveća neprijatelja u Evropi tokom francusko-pruskog, te I i II Svjetskog rata koji su odnijeli milione žrtava. Danas su ove dvije zemlje stubovi dobrog prijateljstva u Evropskoj zajednici i njihov primjer bi mogao poslužiti kao model i za našu zemlju, pa i ove dvije općine.
Po pitanju finansijskih sredstava kojima bi bili pomognuti zajednički projekti Općina Stari Grad i Istočni Stari Grad, Visoki predstavnik je rekao da ukoliko ima nekih evropskih sredstava on će ih vrlo rado aktivirati. Naglasio je da Evropa podržava međudržavne projekte, što ovdje nije slučaj, ali da se to treba prevazići i podržati projekte poput ovih jer cilj je jedan, a to je interes građana.
 

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630