Implementacija II faze CEB projekta


26. 8. 2009

Projektom Razvojne banke Vijeća Evrope (CEB), I i II faza pod nazivom "Održivi povratak za stanovnike kolektivnih centara, alternativnog smještaja i slučajeve spontanog povratka" planirana je obnova 1.100 stambenih jedinica. Vrijednost projekta je 24 miliona KM, a finansira se na principu zajedničkih ulaganja: kreditna sredstva Razvojne banke Vijeća Evrope, sredstva Entiteta i Brčko Distrikta srazmjerno svom udjelu u projektu. Putem Fonda za povratak BiH ovim sredstvima se saniraju i obnavljaju oštećene i uništene stambene jedinice onih korisnika koji su boravili u kolektivnim centrima ili alternativnim smještajima odobrenim od strane Komisije za izbjeglice. U projekat su uključeni, pored Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice, Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica i Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske, i Vlada Distrikta Brčko, Fond za povratak kao i Općine: Cazin, Velika Kladuša Domaljevac, Odžak, Orašje, Sapna, Tuzla, Usora, Vareš, Žepče, Busovača, Kiseljak, Vitez, Čapljina, Mostar, Stolac, Hadžići, Ilidža, Ilijaš, Novi Grad, Novo Sarajevo i Stari Grad Sarajevo. Uloga Općina uglavnom se odnosila na pružanje tehničke i administrativne pomoći Regionalnim komisijama za odabir korisnika i nabavke odnosno vršile su procjenu stepena oštećenja objekata, pripremale projektne zadatke po Pravilniku o minimumu stambenih uslova za projektantsku kuću, vršile reviziju projektne dokumentacije i vodile aktivnosti na sanaciji objekata na području svojih općina, tehnički prijem i primopredaju radova.
 

 

Primopredaja radova II faze na Starom Gradu obavljena je danas, a ključeve rekonstruiranih objekata svečano su uručili njihovim vlasnicima načelnik Općine Stari Grad Sarajevo Ibrahim Hadžibajrić i pomoćnik načelnika za boračko-invalidsku zaštitu, izbjegla i raseljena lica, g. Alija Kamber.
 

 

Povratnici u svoje obnovljene domove su: Klisura Milorad (Kozija ćuprija bb), Marjanović Vlajko (Gornje Biosko), Poluga Milovan (Sedrenik 95), Šešlija Drago (Sarajevskih gazija 29A) i Veljić Miladin (Močioci 12).

 

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630