Neophodan razvoj kapaciteta entitetskih saveza


08. 6. 2011

Drugi sastanak Savjetodavnog odbora Razvoja kapaciteta za entitetske saveze općina i gradova BiH (CDMA), na kojem je predsatvljen napredak entitetskih saveza općina i gradova, održan je danas u Općini Stari Grad.
Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić, domaćin sastanka, naglasio je da je ovo nastavak rješavanja problematike koja se tiče lokalne samouprave i usaglašavanja određenih zakonskih i podzakonskih akata.
„Općina Stari Grad pokrenula je inicijativu da se na nivou FBiH oformi ministarstvo za lokalnu samoupravu, što je Predsjedništvo Saveza općina i gradova FBiH prihvatilo. Ministarstvo bi trebalo pomoći da lokalna samouprava zaživi u punom kapacitetu“, kazao je Hadžibajrić.
Erik Boven, direktor projekta CDMA, rekao je da je posebna sfera u kojoj se nastoji raditi pružanje pravne i finansijske pomoći savezima općina.
„Imamo savjetnike koji rade unutar saveza i koji podržavaju općine. Trenutno postoje četiri savjetnika. Dva za pravnu i dva za finansijsku pomoć u FBiH i Republici Srpskoj“, kaže Boven.
Učesnici današnjeg sastanka poseban akcentar stavili su na izborni proces u BiH, ali i na samu ulogu entitetskih saveza u pregovaranju s višim nivoima vlasti, posebno u oblasti finansija. Danas je dogovoreno da jedan od priroteta u realizaciji ovog projekta bude izrada WEB stranice, dok će pitanja u vezi s evropskim integracijama biti prioritet u budućem radu.
U sklopu realizacije ovog projekta danas će u hotelu Art u 14 sati biti organizirana donatorska konferencija i potpisivanje Memoranduma o razumijevanju između dva entitetska saveza i projekta GAP 2.
Projekt Razvoja kapaciteta za entitetske saveze općina i gradova BiH počeo je u augustu 2010. godine i trajat će do decembra 2013. godine. Njegova svrha je jačanje demokratskih procesa u BiH, a cilj je pružanje podrške Savezu općina i gradova FBiH i Savezu opština i gradova RS. Implementatori projekta su Međunarodna organizacija VNG International, Agencija za međunarodnu saradnju Saveza holandskih općina, SIPU International i Eda, a projekt finansira Sida (Švedska agencija za međunarodni razvoj).
 


 

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630